fed rente bubbel bitcoin

FED verlaagt rente voor derde keer dit jaar, wat kan bitcoin hierin betekenen?

Gisteravond kondigde de Amerikaanse Federal Reserve (FED) dat ze de rente weer gaan verlagen met 25 basispunten. Hiermee komt de bandbreedte van de rente tussen de 1,5 en 1,75 procent te liggen.

Nieuw geld, hogere inflatie

Dit betekent dat het nog aantrekkelijk wordt om geld te lenen, wat volgens de FED nodig is om de wereldwijde economische vertraging het hoofd te bieden. Dit nieuwe geld moet zorgen voor een hogere inflatie.

Het is de derde keer dit jaar dat de Fed de rente verlaagt. In juli en september werd de rente ook naar beneden bijgesteld. Bitcoin bestaat pas tien jaar, en in al die tijd is de rente nog nooit naar beneden bijgesteld, tot dit jaar.

Wanneer is dit voelbaar?

Dit nieuws heeft direct invloed op de financiële markten maar het zal nog wel even duren voordat de echte economie hier iets van voelt, als dat al gebeurt.

De S&P 500 steeg na de aankondiging licht met 0,3% maar het is niet met zekerheid te zeggen dat dit komt door de FED. De cryptomarkten lijken zich weinig aan te trekken van de verwachte renteverlaging. De bitcoin en consorten leverden zelfs wat waarde in.

Een verlaging van het rentetarief wordt gebruikt om uitgaven te simuleren en kunnen ook de leenkosten beïnvloeden. Ze geven vaak een boost aan hypotheekmarkten omdat er een stimulans is om te herfinancieren of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Of dat verstandig is, is een tweede, de VS heeft namelijk al een enorme hypotheekschuld van 23 biljoen dollar.

Vergelijkbaar met Europa

Een soortgelijk patroon is ook zichtbaar in Nederland. De Europese Centrale Bank heeft zichzelf een doelstelling opgelegd om de inflatie tot net onder 2% te krijgen en te houden.

Daar heeft de ECB twee middelen voor, ze kunnen de rente aanpassen en geld in de economie pompen of halen. Beide middelen worden niet geschuwd.

Renteverlagingen hebben ervoor gezorgd dat geld bewaren op een spaarrekening vrij nutteloos is geworden en dat pensioenen minder rendement opleveren. Ook heeft het er voor gezorgd dat het goedkoper wordt om een huis te financieren.

Leren van het verleden

De Hypotheekshop meldt dat grote banken als ING en ABN Amro de rentes dit jaar al vier keer hebben verlaagd. De Rabobank deed dat drie keer en SNS en Aegon twee keer.

Dit jaar hebben hypotheekverstrekkers al meer rente aanpassingen doorgevoerd dan in heel 2018. Er zijn zelfs meerdere aanbieders die twee tot drie keer per week de rente wijzigen.

Naast die lastenverlichting komt de waardestijging van het huis. Wil je een huis bezitten, dan wordt het je aantrekkelijk gemaakt om te lenen, maar je moet wel een steeds hoger bedrag lenen. Mocht de rente ooit weer naar boven worden bijgesteld, dan kan dit voor veel mensen problemen opleveren. Wat dat betreft lijkt dit op de aanleiding van de crisis van 2008.

Geldontwaarding als tweede middel

Naast het sleutelen aan de rentestanden, kan de ECB ook geld in de economie injecteren. Dat doen ze voornamelijk door het opkopen van obligaties. Daar schreven wij dinsdag al uitgebreid over.

Vorige maand besloot scheidend ECB-president Mario Draghi zijn opkoopprogramma van staats- en bedrijfsschulden te hervatten. Columnist Koen Haegens van de Volkskrant schreef vandaag nog dat er in totaal al voor 2.500 miljard euro obligaties zijn gekocht. Hij betoogt dat het tijd wordt voor de ECB om hun obsessie voor 2% of minder los te laten.

Trump ziet het wel zitten

Weer terug naar Amerika. De renteverlaging moet als muziek in de oren klinken van Trump (getuige de tweet hieronder, klinkt het niet als muziek, de rente moet nog veel lager aldus Trump). Hij heeft de FED verschillende malen opgeroepen om de rente te verlagen. Trump is zelfs voorstander van negatieve rentetarieven en wil zo opzettelijk de waarde van de dollar verlagen.

Vergis je niet, wat er in Amerika gebeurt, heeft wereldwijd rimpeleffecten. De ECB en China hebben nog niet gereageerd maar vandaag heeft de centrale bank van Japan aangegeven de rente te verlagen. Ook zij hebben een inflatiedoelstelling van 2%. Japan schuift niet onder stoelen of banken dat zij ETF’s opkopen om de economie te stimuleren maar dit middel lijkt niet meer te werken. Ze hebben namelijk een teveel aan ETF’s opgekocht.

Wat betekent dit voor bitcoin? Of nog beter, wat kan bitcoin hierin betekenen?

Je zou kunnen zeggen dat hoe meer geld er is, hoe meer geld er beschikbaar is voor bitcoin en altcoins om in waarde te stijgen. Dat zou kunnen maar dat is in dit geval niet van belang.

Het grotere plaatje is dat er nu centrale banken zijn, die al dan niet onder politieke druk een arbitrair inflatiegetal najagen. Om dit voor elkaar te krijgen, jagen ze steeds meer burgers en bedrijven in de schulden en tegelijkertijd wordt de eigen munt ontwaard. Euro’s en dollars worden minder waard naarmate er steeds meer geld geïnjecteerd wordt. Dat nieuwe geld is namelijk nog niet in omloop in de echte economie.

Bitcoin biedt een uitweg uit deze ratrace to the bottom. De cryptomunt is gedecentraliseerd en luistert naar geen enkele centrale bankier of overheid. Bitcoin kan niet naar believen worden bijgedrukt en er is een maximaal aanbod. De inflatie is bekend en transparant.

Daarnaast is bitcoin globaal en hoeft het niet te concurreren met andere overheden. Geldontwaarding bestaat niet bij bitcoin.

Ja, de koers kan op en neer gaan, maar dat is de keuze van de markt. Niet van bankiers en overheden. Er is geen veiligere en betere manier om waarde te bewaren dan in bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.