Amerikaanse FED verlaagt opnieuw rente. Kans voor bitcoin?

De Amerikaanse centrale bank (FED) heeft weer maatregelen getroffen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Deze week heeft de FED al twee keer miljarden dollars in de bancaire wereld gepompt. Ook is de rente verlaagd met 25 basispunten, ofwel 0,25 procentpunt en varieert nu tussen de 1,75 en 2 procent.

FED en ECB doen hetzelfde

Op 31 juli schreven wij dat voor het eerst in het tienjarige bestaan van bitcoin, de Amerikaanse FED de rentestanden heeft verlaagd. Amper twee maanden verder en wij kunnen een soortgelijk bericht schrijven. De FED heeft de rente weer verlaagd, een agressieve beweging die lijkt op die van de ECB (de Europese Centrale Bank).

Veel analisten verwachten dat voor het einde van het jaar de FED de rente nog verder verlaagt. Dat lijkt ook de baas van de FED, Jerome H. Powell te zeggen:

Er kan een tijd komen dat de economie verzwakt en we dan agressiever moeten bezuinigen. We weten het niet. We gaan de dingen zorgvuldig bekijken, we kijken naar de data en de zich ontwikkelende situatie.

Trump is niet tevreden

De Amerikaanse president Trump wil extremere maatregelen, waaronder een verdere verlaging waardoor de rente negatief wordt. Daar zijn we in Europa natuurlijk ook bekend mee. De ECB hanteert ook al een negatieve rente. En vrijwel niemand in Nederland is daar blij mee.

Zelfs nadat de FED de rente heeft verlaagd, én beloofd heeft 128 miljard in het financiële systeem te pompen, is Trump ontevreden.

Nachtelijke leningen

Over die 128 miljard dollar, die is bedoeld om de rente die banken elkaar onderling rekenen tussen de 2 en 2,25 procent te houden. Dit gaat om kortlopende leningen die vaak al binnen een dag terugbetaald moeten worden. De rente op deze leningen liep op tot 10 procent en de FED voorziet dat deze geldstroom dan stil komt te liggen. Door miljarden dollars uit te geven, wil de FED deze rente laag houden. In het Engels wordt dit de overnight lending market genoemd.

Elke nacht checken banken of ze genoeg geld hebben om garant te staan voor hun obligaties. Is dat niet zo, dan lenen ze van andere banken. Veel banken hadden de afgelopen nachten niet genoeg geld waardoor van elkaar lenen steeds duurder werd. Als je hier meer over wilt weten dan kan je onderstaande twitterthread volgen.

De totale marktkapitalisatie van bitcoin

De centrale bank heeft door alle financiële injecties zijn reserves dit jaar zien dalen met 171 miljard dollar. Dat is bijna net zoveel als de totale marktkapitalisatie van bitcoin. Die is op dit moment 177 miljard dollar (160 miljard euro). Dit was hoger maar de koers klapte vannacht binnen een paar uur met vier procent.

Volgens The Street is het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar voor de tweede keer 1 biljoen dollar. Het lijkt alsof Amerika, en eigenlijk ook de rest van de wereld, in een vicieuze cirkel zit van geld lenen en renteverlagingen om de eigen economie te stimuleren en om andere landen een hak te zetten. Veel analisten verwachten dat een herhaling van de crisis van 2008 onvermijdelijk is.

Dit is de kans voor bitcoin om te laten zien waarom velen deze crypto zien als een veilige haven om waarde in op te slaan.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.