Fed-voorzitter Powell: ‘Oorlog tussen Rusland en Oekraïne onderstreept noodzaak crypto-wetgeving’

Volgens Federal Reserve voorzitter Jerome Powell onderstreept de Russische invasie in Oekraïne de noodzaak voor crypto-wetgeving. Powell is van mening dat er regels nodig zijn om te voorkomen dan gesanctioneerde individuen hun straf omzeilen. “We hebben te maken met een ontluikende industrie met veel verschillende facetten waar nog geen juridisch raamwerk voor is dat er wel moet zijn”, aldus Powell.

Bovenstaande uitspraak is de reactie van Powell op de vraag of Rusland cryptocurrency’s kan gebruiken om de sancties te omzeilen. De Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen hebben Rusland stevige financiële sancties opgelegd om het land onder druk te zetten. Op woensdag heeft de Europese Unie bijvoorbeeld 7 Russische banken van het SWIFT-netwerk afgeschopt. Opvallend is dat Sberbank, de grootste bank van Rusland, niet op die lijst stond.

Kan Rusland de sancties omzeilen met crypto?

Niet iedereen is het echter eens met de zorgen van onder andere Powell over de mogelijkheden om met crypto de sancties te omzeilen. Jake Chervinsky is bijvoorbeeld van mening dat die zorgen nergens op gebaseerd zijn. “Er is geen enkele reden om te denken dat het bestaan van crypto iemand zal overtuigen om moedwillig sanctiewetten te overtreden, met het risico op boetes of gevangenisstraf”, zo spreekt Chervinsky.

De sancties vanuit Europa en de Verenigde Staten zijn erop gericht dat bepaalde individuen en bedrijven geen transacties meer mogen doen binnen hun respectievelijke jurisdicties. Wat betekent dat het voor Europeanen en Amerikanen verboden is om handel te drijven met de personen of bedrijven die op de lijst staan.

Daarbij maakt het dus niet uit of de handel in bitcoin, dollars, euro’s of goud wordt afgerekend. Het enige effectieve wat Rusland kan doen is de assets die het in het buitenland heeft zo snel mogelijk omzetten in bitcoin. Alles wat op buitenlandse bankrekeningen staat en/of zich fysiek in het buitenland bevindt is af te pakken. Dat is met bitcoin een stuk minder eenvoudig of zelfs onmogelijk als je het goed regelt.

Powell verwacht dat inflatie piekt en afzwakt tegen einde 2022

Jerome Powell sprak tijdens de hoorzitting met het House Financial Services Committee natuurlijk ook over de inflatie. Die is met 7,5 procent voor januari 2021 tot januari 2022 op het hoogste punt in 40 jaar tijd terechtgekomen. Om die inflatie te bevechten kondigde Powell eerder aan de rente dit jaar stapsgewijs te verhogen en de balans te laten krimpen.

Powell geeft echter zelf ook toe dat de situatie in Oekraïne voor onzekerheid zorgt. Dat maakt het op dit moment onduidelijk of de Federal Reserve de rente überhaupt gaat verhogen in maart. Eerder lag de verwachting van de markt nog op 50 basispunten, terwijl die nu al is geslonken naar 25 basispunten.

Het macro-economische landschap verandert snel. Het begon allemaal met COVID-19 in 2020 waarna centrale banken de geldprinters in de hoogste versnelling zetten. Nu de pandemie voor het grootste deel achter ons lijkt te liggen komt met het conflict in Oekraïne de volgende onzekerheid om de hoek kijken. Wat dat betreft is het geen eenvoudige tijd voor de beleidsmakers.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.