Federal Reserve introduceert FedNow: Central Bank Digital Currency (CBDC) overbodig

De Federal Reserve is hard op weg om een nieuwe betaaldienst te introduceren onder de naam FedNow. Hiermee is het mogelijk om direct via het systeem van de centrale bank geld te versturen; iets wat tot op de dag van vandaag nog niet kan. Met FedNow is het mogelijk voor zowel bedrijven als consumenten om onmiddellijke betalingen met de Amerikaanse dollar te doen.

Geen Central Bank Digital Currency meer nodig

In theorie heeft Amerika met de introductie van FedNow geen Central Bank Digital Currency meer nodig. “De FedNow Service transformeert alledaagse betalingen en komt met enorme voordelen voor zowel particulieren als bedrijven via de mogelijkheid om onmiddellijke betalingen te versturen. Betalingen die op ieder moment van de dag direct aankomen op de rekening van de ontvanger”, aldus Lael Brainard, de vice-voorzitter van de Federal Reserve.

De introductie van FedNow lijkt ook een gevaarlijke ontwikkeling voor betaalbedrijven, die vaak een percentage pakken op transacties. Consumenten voelen daar in eerste instantie niets van, omdat bedrijven deze kosten oppakken. Indirect worden deze kosten uiteraard wel in de prijzen verwerkt. FedNow belooft een oplossing te worden waarbij het geld dat nu naar tussenpersonen gaat in de economie blijft.

Volop aan het testen

Op het moment van schrijven is de Federal Reserve het nieuwe FedNow systeem aan het testen met een gelimiteerd aantal banken en financiële instellingen. Het is echter de bedoeling dat andere financiële instellingen, dienstverleners en softwarebedrijven de nieuwe oplossing van de Federal Reserve zo snel mogelijk implementeren. Dat is nodig om de lanceerperiode van mei tot juli 2023 tot een succes te maken.

“Het moment is aangebroken waarop alle belangrijke stakeholders in het systeem middelen moeten inzetten om onmiddellijke betalingen te ondersteunen”, aldus Brainard. Voor nu staat de lancering van FedNow voor de periode mei tot juli 2023 op het programma. 

Concurrentie voor stablecoins en het Lightning Netwerk?

In het huidige betaalsysteem is het relatief duur om fiatgeld te verplaatsen. Als reactie daarop zijn verschillende partijen met stablecoins bezig om alternatieve systemen op te tuigen. Eén van die ontwikkelingen vindt plaats op het Lightning Netwerk van Bitcoin. In april van dit jaar kondigde Lightning Labs het Taro protocol aan. Een manier om stablecoins op het Lightning Netwerk te brengen, die in theorie onmiddellijke en gratis transacties met bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar mogelijk maakt.

Het nieuwsplatform van BTC Direct, waarop jij nu dit artikel leest, gaat veranderen. De website wordt overgenomen door onze partner BLOX. Hierdoor gaan een aantal dingen veranderen. Benieuwd wat? Klik dan op de afbeelding of deze link: https://nieuws.btcdirect.eu/btc-direct-nieuws-wordt-blox-nieuws/

De introductie van FedNow maakt die ontwikkeling in potentie overbodig. Als je binnen het systeem van de centrale bank gratis en onmiddellijk dollars kunt versturen, dan biedt een alternatief systeem weinig toegevoegde waarde. Zeker omdat het systeem van de Federal Reserve per definitie veiliger is dan het Lightning Netwerk, een technologie die nog niet klaar is voor gebruik op wereldwijde schaal.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor de asset bitcoin heeft de introductie van FedNow op zichzelf geen grote gevolgen. Bitcoin onderscheidt zich van fiatmunten als de Amerikaanse dollar vanwege zijn decentrale aard en absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Daar verandert de lancering van het nieuwe betaalsysteem van de Federal Reserve niets aan. De store of value functie van bitcoin wordt dus niet bedreigd door FedNow, maar andere toepassingen kunnen er wel onder lijden.

Als het met FedNow mogelijk wordt om over de hele wereld gratis en onmiddellijk dollars te versturen, dan zet dat de ontwikkeling van bitcoin als betaalmiddel een stap achteruit. Bitcoin versturen via het Lightning Netwerk is voor sommige partijen een interessant alternatief betaalmiddel vanwege de lage transactiekosten. Als dat wegvalt, dan is de relatieve stabiliteit van de Amerikaanse dollar een stuk aantrekkelijker als betaalmiddel dan bitcoin.

Zolang de volatiliteit van bitcoin niet afneemt, kun je van de meeste bedrijven en particulieren niet verwachten dat ze bitcoin als betaalmiddel adopteren. Als spaarmiddel blijft het zijn waarde houden, maar om als wereldwijd betaalmiddel te fungeren heeft bitcoin waarschijnlijk nog jaren van ontwikkeling nodig.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Let op XRP….its comming!

    30 augustus 2022
  • Wat is commiiing?

    2 september 2022