Federal Reserve nog niet klaar met rentecampagne, wat betekent dat voor Bitcoin?
De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de afgelopen 15 maanden agressief de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Langzaam maar zeker slaagt het in die doelstelling, maar Fed gouverneur Philip Jefferson deelde dinsdag tijdens een toespraak dat de focus van de centrale bank nog altijd op de inflatie ligt.
In feite betekent die uitspraak dat de markt nog even met de hogere rentes moet dealen.
Hoge rente slecht voor Bitcoin?
Een hogere Amerikaanse rente is op meerdere manieren slecht voor Bitcoin. In de eerste plaats omdat beleggers daardoor een relatief hoog en veilig rendement kunnen pakken op Amerikaanse staatsobligaties. Momenteel krijg je op kortlopende staatsobligaties (looptijd van 1 maand tot 1 jaar) een rente van minimaal 5 procent.
Dat kan zeer aantrekkelijk zijn op een moment dat de onzekerheid in de markt groot is. Nu is er met de ETF-aanvraag van onder andere BlackRock weer wat positiviteit in de markt. Helaas neemt dat niet weg dat het macro-economische plaatje nog steeds matig tot slecht is.
Verder betekent de hogere rente op de kapitaalmarkt in de Verenigde Staten dat het moeilijker is om geld te lenen. Dat maakt dat er minder kapitaal door de wereld stroomt en dat er dus minder geld beschikbaar is om te investeren in assets als Bitcoin.
Ondanks dat en het feit dat het slechte nieuws (afgezien van BlackRock) zich opstapelt, blijft de Bitcoin koers zich redelijk stabiel houden. Vandaag staat er zelfs een plus van meer dan 2 procent op de borden en handelt de koers weer richting de 29.000 dollar.
Kopzorgen voor de Federal Reserve
Philip Jefferson – een hoge pief bij de Federal Reserve die we in de inleiding al aanhaalden – stelt dat de Amerikaanse economie momenteel voor een hele berg aan uitdagingen staat. “De economie staat voor meerdere uitdagingen, waaronder inflatie, stress in de bankensector en geopolitieke instabiliteit”, aldus Jefferson.
Met geopolitieke instabiliteit doelt hij waarschijnlijk op de situatie tussen Rusland en Oekraïne en de geruchten dat de BRICS-alliantie van plan is om een alternatief voor de Amerikaanse dollar op poten te zetten.
Het zijn met name de harde Westerse sancties geweest die landen als Rusland en China aan het denken hebben gezet over hun toekomst in het traditionele financiële systeem.
Zij hebben gevoeld en met eigen ogen gezien hoe het mogelijk is om met één druk op de knop voor miljarden dollars aan vermogen te bevriezen. Die ontwikkeling zorgt nu voor een hoop spanning op geopolitiek vlak en mogelijk voor een afzwakking van de dominantie van de Amerikaanse dollar.