Vermogende partijen kunnen nu bij Fidelity terecht om te investeren in Bitcoin

De interesse naar bitcoin blijft groeien, ook onder institutionele partijen. Vermogensbeheerder Fidelity heeft op woensdag 26 augustus een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchanges Commission (SEC) voor een nieuw bitcoin fonds, genaamd Wise Origin Bitcoin Index Fund I. Fidelity is geen kleine partij, de fondsenbeheerder heeft meer dan 8 biljoen dollar in beheer voor zijn klanten. Dat is een 8 met 12 nullen!

Voor de grote portemonnee

Fidelity richt zich met dit fonds op vermogende partijen, de minimale inleg is namelijk 100.000 dollar. De SEC geeft geen limiet aan investeringen van geaccrediteerde beleggers. Dat zijn investeerders die voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een inkomen van meer dan 200.000 dollar per jaar, of een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar.

Wel is er een limiet van 35 niet-geaccrediteerde investeerders die mogen meedoen. Ook mag Fidelity geen reclame maken voor zijn nieuwe product aan het grote publiek.

Fidelity al langer geïnteresseerd in bitcoin

De aankondiging van Fidelity komt voor sommigen niet helemaal als een verrassing. Eind 2019 verleende de New York Department of Financial Services een BitLicense aan de cryptocurrency-tak van Fidelity. Daarmee heeft Fidelity toestemming om bitcoin te bewaren en bitcoinhandel te verlenen aan inwoners van de staat New York.

Dat daar vraag naar is, blijkt uit een recent onderzoek van Fidelity onder bijna 800 insittutionele beleggers. Meer dan een derde van deze bedrijven wereldwijd heeft belegd in digitale activa of derivaten. De meeste investeerders (60%) deden dit via de spotmarkt, door direct cryptocurrency te kopen. De overige 40% koos voor derivaten, een afgeleid financieel product. Denk bijvoorbeeld aan bitcoin futures of opties.

Fidelity ziet de toekomst van bitcoin rooskleurig in

Vermogensbeheerder Fidelity zelf is optimistisch over de toekomst van bitcoin. In juli publiceerde het bedrijf een investment thesis over bitcoin, in het stuk werd vooral de aandacht gelegd op de schaarste en de stock to flow van de cryptomunt. Met de stock to flow wordt bedoeld hoe lang het duurt om de huidige voorraad van een activa te verdubbelen.

Ook beschrijft Fidelity de functie van bitcoin als een veilige haven, een opslagmiddel van je waarde op lange termijn. De vermogensbeheerder gaat daarbij ook in op de koopkracht van de dollar over de jaren heen. Volgens Fidelity is bitcoin een goede manier om waarde te behouden in tijden van een stijgende geldhoeveelheid en een constant groeiende inflatie.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.