4 redenen waarom Bitcoin een oppotmiddel wordt

Bitcoin voldoet aan de belangrijkste voorwaarden om te dienen als een oppotmiddel (store of value), dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van Fidelity Digital Assets. In het rapport met de titel: “Bitcoin Investment Thesis: An Aspirational Store Of Value” leggen de onderzoekers uit waarom bitcoin geschikt is om een ‘verzekering’ te zijn tegen het huidige monetaire beleid. Fidelity Digital Assets is een fondsenbeheerder die zich richt op de institutionele markt.

Volatiliteit is nog wel een ding

Een oppotmiddel is een activum waarmee je op lange termijn waarde kan opslaan. De belangrijkste eigenschap van een oppotmiddel is om je koopkracht te behouden in de toekomst.

De wilde prijsbewegingen van bitcoin zorgen ervoor dat sommige investeerders bitcoin niet zien als oppotmiddel. Maar volgens Fidelity Digital Assets kan deze volatiliteit juist ook werken als iets positiefs. Het zorgt ervoor dat de cryptomarkt aandacht krijgt, en trekt ontwikkeling en innovatie aan.

Of zoals bitcoinliefhebber Anthony Pompliano zegt: ‘Volatiliteit hoeft niet erg te zijn, zolang het de goede richting op gaat.’

Vier redenen waarom bitcoin een oppotmiddel wordt

In het onderzoek van Fidelity worden vier redenen genoemd waarom bitcoin een oppotmiddel kan worden. Een van de redenen is de ‘onvervalsbare digitale schaarste’. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop zijn, niet meer en niet minder, en dat staat simpelweg vastgesteld in het protocol.

“Schaarste is het belangrijkste kenmerk dat wordt genoemd met betrekking tot een goede waardeopslag, omdat het essentieel is voor de bescherming tegen de waardevermindering van de reële waarde op de lange termijn”, aldus de onderzoekers van Fidelity in het document.

Een tweede belangrijke factor ligt buiten het bereik van bitcoin. Volgens Fidelity zijn externe factoren ook van belang voor het succes van bitcoin, denk aan zaken zoals lage rentes, maar ook ongekende wereldwijde monetaire stimuleringen. Deze ontwikkelingen kunnen het bewustzijn en de adoptie van bitcoin stimuleren.

Ten slotte noemt Fidelity de alsmaar stijgende inflatie en de welvaartsoverdracht naar millenials. Laatsgenoemde groep vindt bitcoin een positieve ontwikkeling, althans volgens Fidelity.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.