Financiëel adviesorgaan roept om actie: crypto heeft regels nodig

De risico’s die cryptocurrency’s vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit kunnen snel uit de hand lopen. Onder andere Klaas Knot, de voorzitter van De Nederlandsche Bank en de Raad van Financiële Stabiliteit, roept op tot actie om een eventuele crisis in de wereld voor digitale assets binnen de perken te houden.

De Raad van Financiële Stabiliteit is een orgaan van de G20 dat waakt over de stabiliteit van de financiële markt en de bankensector.

Risico voor traditionele markten

De in het Zwitserse Bazel gevestigde Raad van Financiële Stabiliteit (RvFS) speelt een belangrijke rol op het financiële wereldtoneel. Nu adviseert dit lichaam de G20 om snel regels op te stellen voor de markt voor digitale assets. Met name omdat de verbondenheid met de traditionele financiële markten toeneemt. Hieruit blijkt dat de RvFS vooral bang is dat een crisis binnen de markt voor digitale assets overslaat op de traditionele financiële markten. Vooralsnog lijkt de RvFS zich geen zorgen te maken over een scenario waarin de massale adoptie van bitcoin het fiatsysteem kan ontwrichten.

Tot voor kort zorgeloos

Klaas Knot geeft toe dat de RvFS zich tot voor kort geen zorgen maakte over de markt voor digitale assets. De markt voor digitale assets is altijd relatief klein geweest ten opzichte van de traditionele financiële markten en er was weinig onderlinge verbondenheid. Daar is inmiddels verandering in gekomen. In korte tijd is de markt enorm gegroeid en is ook de verbondenheid met de traditionele financiële wereld toegenomen. In 2021 alleen al is de markt voor stablecoins bijvoorbeeld met 450 procent gegroeid.

“Wat we nu zien is niet alleen een snelle toename van de schaal, maar ook de contactmomenten met het traditionele financiële systeem nemen toe. Daarom vergt de industrie momenteel een grotere focus van de RvFS”, zo gaat Klaas Knot verder.

De marktwaarde van digitale assets als bitcoin, ether en de rest van de markt is van 350 miljard dollar in 2020 toegenomen tot bijna 3 biljoen in 2021. “Sommige delen van de crypto-markt en de verbindingen met de rest van het financiële systeem zijn lastig te analyseren vanwege nadrukkelijke gaten in de data”, aldus de analyse van de RvFS.

Wereldwijde standaard voor digitale assets

De RvFS zegt op dit moment te werken aan een wereldwijde standaard voor digitale assets. Als we de woorden van Klaas Knot mogen geloven komt die er in 2022 nog niet. De voorzitter van de raad geeft aan in 2022 vooral grote vooruitgang te boeken met het ontwerpen van de wereldwijde standaard. Die is nodig vanwege het gemak waarmee digitale assets overal ter wereld in het leven geroepen kunnen worden.

“Als je een server hebt, dan kun je die onder je arm stoppen en overal ter wereld digitale assets uitgeven, toch?” zo legt Klaas Knot de intenties van de RvFS uit. Als dit daadwerkelijk een ontwikkeling op wereldwijde schaal is, dan is volgens Knot een wereldwijde reactie nodig om de industrie onder de duim te krijgen.

“Een bankrun op een wereldwijde stablecoin, vanwege een grootschalig verlies van vertrouwen, kan de echte economie raken en het financiële systeem aan het wankelen brengen”, aldus de RvFS. De focus voor wetgeving lijkt dan ook vooral uit te gaan naar stablecoins en mogelijk altcoins die kenmerken van een aandeel hebben. Puur gekeken naar de uitspraken van de RvFS lijkt bitcoin buiten schot te blijven.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Is alleen maar verhaaltje om aandacht af te leiden van het onbeperkt geld bijdrukken dat de centrale banken wereldwijd doen

    16 februari 2022