FIOD arresteert 29-jarige ontwikkelaar van Tornado Cash in Amsterdam

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft afgelopen woensdag een 29-jarige man aangehouden, zo meldt de dienst in een update. Deze man zou een ontwikkelaar zijn van Tornado Cash, waarmee ethereum-holders hun fondsen anoniem kunnen verzenden.

Het verhullen van criminele geldstromen

De reden dat deze man is aangehouden, is omdat de FIOD vermoedt dat Tornado Cash wordt gebruikt voor witwaspraktijken. “[De 29-jarige man] wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen door het mixen van cryptocurrency’s via de gedecentraliseerde Ethereum-mengdienst Tornado Cash”, zo meldt de FIOD in een update.

Hij zou misschien niet de enige zijn die is aangehouden, aangezien de FIOD meerdere arrestaties niet wil uitsluiten.

Onderzoek Tornado Cash begon in juni

Eén tak van de FIOD, het Financial Advanced Cyber Team (FACT), is in juni van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Tornado Cash. Hierdoor kreeg deze tak een vermoeden dat grootschalige criminele geldstromen zijn verborgen. Dit zou volgens de FIOD gebruikt worden door bijvoorbeeld cryptoscams. Of dit vermoeden klopt is nog niet duidelijk.

Wat de FACT wel kan zeggen, is dat Tornado Cash sinds 2019 een omzet draaide van minstens zeven miljard dollar. Dat is ook niet raar, aangezien grote spelers in de cryptomarkt wel eens gebruik maakten van deze ‘mixer’. Vitalik Buterin, de maker van ethereum, heeft dit bijvoorbeeld gebruikt om geld te doneren aan Oekraïne.

Aanhouding vanwege onderzoek of vermoedens?

Daarnaast meldt de FIOD dat er volgens onderzoeken – waar trouwens niet naar wordt doorgelinkt in het bericht – dat meer dan een miljard dollar aan ‘criminele crypto’ door Tornado Cash is gehaald. Dit zou strafbaar zijn voor de ontwikkelaars van Tornado Cash, aangezien zij hierdoor veel winst konden maken.

Tot nu toe lijkt de aanhouding alleen gebaseerd te zijn op vermoedens. Er zijn onderzoeken gedaan, zo blijkt uit het bericht, maar er wordt nog niks gezegd over de openbaarmaking hiervan. De verdachte moet vandaag voorkomen bij de rechter-commissaris.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.