First Republic Bank valt om en wordt verkocht aan JPMorgan Chase
Afgelopen week begon het ineens te borrelen bij First Republic Bank. De bank moest in het eerste kwartaal van 2023 een uitstroom van 100 miljard dollar aan stortingen opvangen. Als reactie daarop kelderde het aandeel van de bank en inmiddels is bekend dat First Republic is omgevallen en dat JPMorgan Chase de assets overneemt.
Van klein naar groot
Hiermee zien we het volgende voorbeeld van een kleine Amerikaanse bank die wordt opgeslokt door een grote partij. Tijdens de bankencrisis van begin maart kozen mensen er ook al massaal voor om kleine banken te verlaten ten faveure van grote banken, omdat ze het gevoel hadden daar veiliger te zijn.
Dat komt omdat grote banken als JPMorgan Chase per definitie te groot zijn om te falen en gered worden door de overheid als dat nodig blijkt te zijn. In het geval van de kleinere banken is daar wat twijfel over, waardoor men op dit moment dus van klein naar groot vlucht.
First Republic is nu de volgende bank die faalt, ondanks dat ze een steunpakket van 30 miljard dollar ontvingen van 11 van de grootste banken van Amerika.
Het omvallen van First Republic betekent het op één na grootste bankfalen sinds het omvallen van Washington Mutual, dat onderuitging tijdens de Kredietcrisis van 2008. Voor nu lijkt het omvallen van First Republic een late reactie op de ellende van begin maart en niet op een nieuwe episode in de bankencrisis.
Wat ging er mis bij First Republic?
Uiteindelijk bezweek First Republic onder de druk van de renteverhogingen van de Federal Reserve. Zowel leningen als investeringen van de bank verloren gigantische hoeveelheden waarde door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die het doorvoerde om de inflatie te bevechten.
Opvallend genoeg was First Republic een bank die vooral multimiljonairs en andere rijkaards bediende. Bestuurders van de bank spraken dan ook graag over de veiligheid van het businessmodel en de groei van de bank.
Het grote probleem voor First Republic was dat ze veel hypotheken uitschreven op het moment dat de rentes laag waren. Nu zijn de rentes een stuk hoger en hadden ze door de gigantische hoeveelheden opnames liquiditeit nodig.
Om aan die liquiditeit te komen moesten ze leningen verkopen, maar die waren helaas flink in waarde gedaald als gevolg van de renteverhogingen. Niemand wil natuurlijk leningen overnemen tegen een rente van 1 tot 2 procent, als je elders in de markt 5 procent kunt krijgen.
Waar Bitcoin in de eerste fase van de bankencrisis in maart door het dak ging, lijkt het nieuws nu weinig te doen met de koers. Sterker nog, Bitcoin staat voor vandaag zelfs op een daling van 2,37 procent, wat de koers op 28.591 dollar brengt.