Fitch verlaagt kredietscore El Salvador vanwege zorgen over bitcoin

Het in New York gevestigde Fitch Ratings heeft de kredietscore van El Salvador een knauw gegeven. De kredietbeoordelaar maakt zich zorgen over de houdbaarheid van de bitcoin-strategie van El Salvador. De kredietscore van El Salvador is als gevolg daarvan aangepast van ‘B-‘ naar ‘CCC’ waarmee het in theorie lastiger wordt voor het land om kapitaal op te halen.

In de ogen van Fitch is de concentratie van macht bij president Nayib Bukele zorgelijk. Het maakt het beleid van El Salvador onvoorspelbaar. Daarbij zorgt de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel voor onzekerheid over financiering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). El Salvador maakt aanspraak op financiering van het IMF in 2022-2023, maar dat is volgens Fitch momenteel hoogst onzeker.

Verhoogd financieel risico voor El Salvador

Volgens Fitch loopt El Salvador op dit moment een verhoogd financieel risico. Waarbij ze onder andere het aflopen van kortlopende schulden van 800 miljoen dollar in januari 2023 aanhalen. Combineer dat met een begrotingstekort en beperkte middelen om kapitaal uit de markt te halen en het risico is compleet. Fitch maakt zich ook zorgen over de kredietwaardigheid van El Salvador op de middellange termijn.

El Salvador is met het IMF in gesprek over een lening van 1,3 miljard dollar. Maar de status van die gesprekken is op dit moment een vraagteken. Zeker nadat het IMF El Salvador met klem verzocht bitcoin te schrappen als wettig betaalmiddel.

De Salvadoraanse overheid is al meer dan een jaar met het IMF in gesprek over de financiering van 1,3 miljard dollar. Significante verschillen van inzicht op sleutelpunten maken die financiering echter hoogst onzeker in de ogen van Fitch. “Een overeenkomst zou de overheid helpen om gaten te dichten en mogelijk ander geld op te halen. Daarbij zou het duidelijkheid scheppen over de beleidsstrategie van El Salvador”, aldus Fitch in het rapport.

El Salvador lanceert volgende maand bitcoin obligaties

De verlaging van de kredietscore van El Salvador komt daags na de aankondiging dat de bitcoin-obligaties volgende maand op de markt komen. Alejandro Zelaya, de minister van financiën, sprak tegenover een lokaal televisiestation de verwachting uit in maart de eerste obligaties te verkopen. De obligatieronde moet tussen 15 en 20 maart klaar zijn voor de lancering.

In eerste instantie wil El Salvador met de obligaties 1 miljard dollar uit de markt halen. Maar Zelaya gaf tijdens het televisie-interview aan te verwachten 500 miljoen dollar extra te verkopen vanwege de grote vraag. Wat zou betekenen dat El Salvador dankzij bitcoin in één klap meer geld ophaalt dan de 1,3 miljard van het IMF die op de rol staat.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft daar minder vertrouwen in. “Er hangt een hoge mate van onzekerheid over de externe bron van financiering die El Salvador wil aanspreken”, waarmee het verwijst naar de bitcoin-obligaties. De nieuwe kredietscore van “CCC” betekent dat El Salvador volgens Fitch een substantieel kredietrisico loopt. De maand maart belooft dan ook een spannende maand te worden voor El Salvador.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.