Flinke stijging aantal Lightning nodes

In tegenstelling tot de koers zit het aantal bitcoin Lightning nodes flink in de lift! Gisteren heeft het netwerk zijn drieduizendste node verwelkomt. Dat valt te zien op 1ML.com, een website met statistieken over het Lightning Network. Door de stijging van het aantal nodes steeg ook de capaciteit van het netwerk naar ruim 100 bitcoin!

Ruim 3000 nodes!

Door de stijging van het aantal nodes zijn er inmiddels 3000 Lightning nodes. De capaciteit van het Lightning Network is hierdoor aanzienlijk vergroot. Ter vergelijking: Het bitcoin cash netwerk heeft ruim 800 nodes minder.

Sinds haar livegang afgelopen februari groeit de capaciteit van het Lightning Network gestaag door. Waar de capaciteit in maart nog maar 4 bitcoin was, liep dat in mei al op tot ruim 18 bitcoin.

Door de toename van het aantal nodes in de maand juli is de capaciteit inmiddels opgelopen tot een stevige 100 bitcoin. Tegen de huidige koers is dat ongeveer 600.000 dollar.

Flinke toename in nodes, maar wat doen ze eigenlijk?

Dat zit zo: in het ‘gewone’ bitcoinnetwerk heeft een node eigenlijk maar één functie. De node controleert bitcointransacties aan de hand van een kopietje van de blockchain dat hij op zijn computer bewaard. Foutieve transacties worden afgewezen en eerlijke transacties worden in het volgende block aan de blockchain toegevoegd: transactie verwerkt.

Het Lightning Network zit net even anders in elkaar. Daardoor is de rol van de node ook iets anders. Het hoeft niet, maar een Lightning node heeft meestal twee functies. Naast het controleren van transacties verwerkt hij die transacties ook echt.

De meeste transacties op het Lightning Netwerk zijn rechtstreeks. Bij zo’n transactie controleert een node alleen of alles netjes verloopt. Sommige transacties kunnen echter niet rechtstreeks verstuurd worden. Deze betalingen worden via het netwerk van nodes verstuurd.

Zij versturen de betaling van node naar node totdat hij aankomt bij een node die de betaling rechtstreeks naar de ontvanger kan sturen. Wordt een betaling op deze manier verstuurd? Dan kunnen er niet meer bitcoins verstuurd worden dan er in de wallet van de nodes zitten.

Daarmee duidt men ook de capaciteit van het Lightning Network aan. Hoe meer bitcoins er in de wallets van de nodes zit, hoe groter de capaciteit.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.