Foutje in code komt DeFi-project YAM duur te staan: coin daalt met 98%

Niet alles wat DeFi heet verandert in goud. DeFi-project YAM ontdekte een foutje in de code, waardoor er teveel YAM tokens werden verstuurd naar de reserves van YAM. Het systeem raakte totaal in de war, en de token daalde met 98 procent in enkele minuten. Wat is er toch met YAM aan de hand?

Hele systeem in de knoop

Het is best een technisch verhaal, maar het heeft te maken met een fout in de smart contracts van YAM. In de code staat vastgelegd dat er elke dag een deel van de coins wordt toegewezen aan een reservepot. Deze reservepot wisselt YAM voor yCRV, een stablecoin die gekoppeld is aan de dollar.

Maar op woensdag 12 augustus ging het fout. Er werd veel te veel YAM verstuurd naar het reservepotje. Dat zorgde ervoor dat het systeem in de war raakte. Met de token YAM is het namelijk mogelijk om te stemmen voor het protocol. Omdat er teveel YAM naar de reservepot is verstuurd, liep dit stemsysteem vast.

Hieronder zie je een gedeelte van een Medium-post van YAM, zoals je ziet gaat het om een klein stukje code die gemist wordt in het smart contract. Maar wel een stukje code die grote gevolgen heeft. 

Prijs daalt

De prijs van de YAM-token is namelijk met 98 procent gedaald vergeleken met gisteren. Vooral om 06:40 Nederlandse tijd ging het snel, de token daalde toen van 148 dollar naar 13 dollar in nog geen vijf minuten. Op het moment van schrijven is YAM ongeveer 1,18 dollar waard.

Totale vastgezette waarde gedaald

Ook is de dollarwaarde van alle tokens die worden vastgezet in YAM, flink gedaald. Vanmorgen ging het nog om 600 miljoen dollar, nu wordt er 281 miljoen dollar vastgehouden op YAM.

Er is een oplossing

Maar voor alles is een oplossing, en YAM belooft de een protocol-wijziging door te voeren. Daarvoor heeft het team achter het project minimaal 160.000 tokens nodig. Een aantal uur geleden is dit aantal tokens bereikt. De protocolverandering wordt nu in gang gezet.

Doe altijd je eigen onderzoek voordat je investeert

DeFi-projecten schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond, en het is op het eerste oog aantrekkelijk om mee te doen. Maar toch moet je oppassen voor dit soort situaties. Doe daarom altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert. Wat belooft het project jou? Is het team achter het project betrouwbaar?

Zoeken we naar de website van YAM, dan zie je niet direct wie het team achter YAM is. De Github van YAM geeft iets meer informatie, er werken op dit moment drie ontwikkelaars aan het protocol.

Een van die ontwikkelaars kunnen we terugvinden op Twitter, hij is helemaal kapot van het voorval. De reacties onder het bericht zijn gemengd. Sommigen steunen hem, en sommigen vergelijken YAM met Bitconnect, verwijzend naar het scam-project van 2017 en 2018.

Is YAM een scam of zijn de bedoelingen achter het platform eerlijk? Omdat het project pas een dag live staat, is het nog te vroeg om erover te oordelen.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Crypto is het nieuwe dotcom. Op alles waar een crypto label aanhangt komen investeerders af als vliegen op een hoop stront. Niemand weet waar al die Crypto goed voor gaat zijn, de echt bruikbare toepassingen laten nog steeds op zich wachten. Dan kun je op dit soort dingen wachten: foutje, de computers van de beleggers (noem ze in geval van crypto maar gerust gokkers) zeggen wegwezen en iedereen is weg, behalve de argeloze, niet automatische stakker die denkt dat hij geïnvesteerd heeft.

    14 augustus 2020