Frankrijk: 500 miljoen euro investeren in blockchain

Twee leden van het Franse parlement dringen aan op een investering van 500 miljoen euro om van het land een ‘blockchain-natie’ te maken.

Kamerleden Jean-Michel Mis en Laure de La Raudière  publiceerden een rapport waarin de regering wordt opgeroepen om blockchainprogramma’s te financieren, met maximaal 500 miljoen euro. De ambitie is om in de komende drie jaar het land om te toveren tot een een “Blockchain Nation.”

De twee parlementsleden willen dat Frankrijk het voortouw neemt in blockchaintechnologie en suggereert dat de financiering afkomstig moet zijn van het National Research Agency en Bpifrance, een Franse investeringsbank.

Concurreren met China en Amerika

Laure de La Raudière zegt dat de achterliggende gedachte is dat ze de strijd om deze nieuwe technologie niet wil verliezen van China en de Verenigde Staten. Ze legt de paralel met de internetrevolutie van de jaren negentig. Frankrijk was hier veel te laat bij: “we moeten dit lot vermijden.Met blockchain willen we dat Frankrijk deze keer de leiding neemt.” Ze gaat verder:”Frankrijk moet een staatsstrategie definiëren rond de blockchain”

Het rapport suggereerde dat de overheid met relevante bedrijven zou moeten samenwerken bij het starten van blockchain-projecten.

Jean-Michel Mis merkte op dat het land miningbedrijven zou moeten hebben. Hij zei dat een paar mijnbouwbedrijven in Frankrijk zijn geopend, zoals BigBlock Datacenter in Nantes. Hij erkende echter dat deze bedrijven nog steeds bescheiden zijn in vergelijking met bedrijven uit landen als China, Zweden of Georgië.

Het rapport stelde voor om crypto-mining te erkennen als een energie intensief proces. Dit komt de particuliere spelers in de sector ten goede.

De voorgestelde 500 miljoen euro is niet veel, vergeleken met de 1,5 miljard euro investering in AI. President Emmanuel Macron beloofde in maart dit bedrag te investeren in de hele sector voor kunstmatige intelligentie. Macron wil dat zijn land China en de VS inhaalt in de technische strijd.

Franse bank moet crypto uitgeven

Het rapport pleit verder voor een digitale valuta die wordt uitgegeven door de centrale bank van het land. De La Raudière legt dat zo uit: “ Dit Zou een symbolische en praktische impact hebben, omdat blockchain lijdt aan een licht gedegradeerd beeld vanwege de volatiliteit van Bitcoin.”

De suggestie komt een maand nadat Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er bij centrale banken op aandrong om digitale valuta uit te geven. Tijdens een conferentie in november in Singapore zei Lagarde:

“Het voordeel is duidelijk. Uw betaling zou onmiddellijk, veilig, goedkoop en mogelijk semi-anoniem zijn. En centrale banken zouden een vaste voet aan de grond houden bij betalingen. ‘

Frankrijk staat dus niet alleen. De centrale banken van China, Canada, Zweden en Uruguay zijn al bezig met het ontwikkelen van hun eigen cryptocurrencies.

Franse parlementsleden stemmen begin volgend jaar over de aanbeveling.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.