Frankrijk past belastingregels crypto aan

Vanaf 26 april heeft Frankrijk nieuwe belastingregels omtrent cryptovaluta.  Er is nu een vlaktaks voor winst op crypto. Voorheen werden je cryptowinsten gewoon bij de inkomstenbelasting meegenomen.

Wat is er veranderd?

Maakte een Fransman winst op cryptobeleggingen? Dan viel dat tot 26 april onder ‘bedrijfswinsten’. Het gevolg hiervan was dat je tot wel 45% belasting over je winst moest afstaan. Zo meldde La monde. Dat komt overigens bovenop de sociale bijdrage van 17,2% die het land kent.

Een aantal beleggers was dit beleid zat en spande een zaak aan bij Frankrijk’s hoogste administratieve rechter: de Raad van State. Deze oordeelde donderdag 26 april dat cryptocurrencies roerende goederen zijn. Hierdoor wordt winst uit cryptotrading belast met een vlaktaks van 19%. Dat wil zeggen dat je altijd 19% belasting over je winsten betaalt, hoe hoog deze ook zijn.

Wat zijn de uitzonderingen? 

De Raad van State maakte duidelijk dat er uitzonderingen op deze regels zijn. De vlaktaks geldt dus niet voor alle cryptogerelateerde bezigheden. Zo valt de winst die een miner maakt wel onder bedrijfswinst. Dit komt omdat minen als commerciële activiteit wordt beschouwd.

Ook andere crypto-gerelateerde activiteiten vallen onder de ‘gewone’ belastingregels. Accepteer je bitcoin als vorm van betaling? Dan valt deze betaling nog steeds onder bedrijfswinst en betaal je tot 45% belasting over de winst

Hoe zit het in Nederland?

In Frankrijk betaal je als belegger dus een vast percentage van 19% aan belasting over je winst. In Nederland betaal je 30% belasting over een fictief rendement. Dat zit zo:

De fiscus veronderstelt dat je tussen de 1,63- en 5,39% rendement op je vermogen behaalt. Hoe groter je vermogen, hoe hoger het veronderstelde rendement. Over dit veronderstelde rendement betaal je belasting. Dat betekent dat je over maximaal 5,39% van je vermogen belasting betaalt.

Voor de vermogensbelasting is er ook een goede waslijst aan aftrekposten. Een van de aftrekposten is bijvoorbeeld je studieschuld. Studieschulden die niet meer kunnen worden omgezet in een gift mag je gewoon aftrekken van je vermogen. Toch wel weer fijn.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.