Franse bank wordt eerste gereguleerde aanbieder van cryptocurrency in het land

Zwitserland werd lange tijd gezien als het crypto-bolwerk van Europa dankzij onder andere de stad Zug dat de bijnaam ‘Crypto Valley’ draagt. Zug is inmiddels het thuis van meer dan duizend blockchain startups.

Andere landen op de hielen van Zwitserland

Echter, andere landen in Europa beginnen aan een inhaalslag. Volgens een recent rapport van Coincub is Duitsland momenteel zelfs het meest crypto-vriendelijke land ter wereld. Nu lijkt dat patroon zich te verspreiden naar Frankrijk.

De Franse Banque Delubac & Cie, opgericht in 1924, is de eerste bank in het land met de status van Digital Asset Service Provider (“DASP”). Hiermee is het gemachtigd om digitale assets aan klanten aan te bieden. Klanten van Delubac & Cie kunnen binnenkort zeer waarschijnlijk via het bankplatform bitcoin en andere cryptocurrency’s aanschaffen. Delubac & Cie heeft het Zwitserse Taurus uitgekozen als partner voor de nieuwe dienstverlening.

Wat is een DASP-licentie?

Delubac & Cie heeft dus als eerste bank in Frankrijk een DASP-licentie gekregen. Deze licentie stamt uit een Franse wet van 2019, de PACTE law (“Plan d’Action pour la Croissance et la Transformation des Entreprises”), waarmee banken zich kunnen voorbereiden op de volgende fase van de Europese Markets In Crypto-assets (MiCa) wetgeving.

MiCa is in 2020 geïntroduceerd en gaat in 2023 in werking. Het is de eerste EU-brede implementatie van wetgeving die de volledige focus heeft op crypto. Volgens Lamine Brahimi van Taurus, de partner van de Franse bank, verwacht dat deze stap van een gevestigde naam meer grote banken aan het denken zet.

‘Meerderheid wil geen eigen wallet’

Uit een onderzoek van de Bank of Spain blijkt dat grofweg de helft van de Europeanen een voorkeur heeft voor decentrale handelsplatformen. Er is echter een grote hoeveelheid mensen die liever de bescherming van een gereguleerde financiële instelling geniet. “Als je een expert bent in het managen van een eigen wallet en je wil het allemaal zelf doen, dan is dat prima, maar de grote meerderheid van de mensen willen niet aan deze complexiteit onderworpen zijn”, aldus Brahimi van het Zwitserse Taurus.

Volgens Brahimi willen deze mensen investeren in crypto op dezelfde manier zoals ze dat met aandelen doen. In een beveiligde omgeving waarin ze niet hoeven na te denken over het opslaan van hun assets. Wat dat betreft is het een goede zaak dat steeds meer gevestigde namen uit de traditionele financiële wereld crypto-dienstverlening aan hun portfolio toevoegen.

Volgende banken staan op de stoep

“Nadat de eerste banken de stap hebben gezet zijn er meerdere banken geweest die ons hebben gebeld met de vraag, ‘hoe kunnen wij de volgende stap zetten’”, aldus Brahimi over de toenemende interesse van de traditionele financiële sector. Het is het bewijs dat infrastructuur-partners als Taurus waardevol zijn. Weinig banken zitten erop te wachten om alles in-house te bouwen.

Daarvoor is namelijk specialisme op het gebied van cryptografie en bepaalde IT-expertise nodig om een veilige omgeving te creëren. Taurus biedt dus een oplossing die het goedkoper en eenvoudiger maakt voor spelers uit de traditionele financiële industrie om de cryptowereld in te stappen. Langzaam maar zeker verschaft de crypto-industrie zich met deze ontwikkelingen een vaste plek op het financiële wereldtoneel.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.