Goedkeuring nieuwe bitcoin futures ETF zorgt voor frisse hoop op spot bitcoin ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft NYSE Arca en Teucrium toestemming gegeven om een bitcoin futures ETF op de markt te brengen. De SEC kondigde de goedkeuring woensdag aan op de website. Op zichzelf is dit geen enorm spannend nieuws, ware het niet dat de SEC deze bitcoin futures ETF op nieuwe gronden heeft goedgekeurd.

Teucrium en Arca hebben de aanvraag ingediend op basis van de Securities Exchange Act van 1933 met een 19b-4 formulier. De eerder goedgekeurde bitcoin futures ETFs zijn ingediend onder de Investment Company Act van 1940 (ICA ’40). Dit is interessant omdat de goedkeuring via de Securities Exchange Act van 1933 (SEA ’33) deuren opent voor de goedkeuring van een spot bitcoin ETF. Iets wat ook Grayscale CEO Michael Sonnenshein is opgevallen.

Sonnenshein ziet kansen

Tot op heden zijn alle bitcoin futures ETFs goedgekeurd onder de ICA ’40 die volgens de SEC een grotere mate van investeerdersbescherming garandeert. De SEC zei afgelopen week nog dat het verschil tussen de ICA ’40 en SEA ’33 een reden is om de bitcoin spot ETFs af te wijzen. Die zijn namelijk allemaal ingediend onder de SEA ’33.

Met de goedkeuring van de Teucrium bitcoin futures ETF onder de SEA ’33 is dat argument enorm verzwakt. Sonnenshein verwacht dat de wens van Grayscale om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in een ETF om te toveren hiermee een stuk dichterbij is. Het is volgens Sonnenshein lastig om nu nog te beargumenteren dat de investeerdersbescherming onder SEA ’33 te zwak is voor de bitcoin markt.

Verder gaf de SEC in het verleden aan dat het ontbreken van een markt van significante omvang in relatie tot de onderliggende asset een cruciaal missend element was voor de goedkeuring van een spot bitcoin ETF. Met de goedkeuring van de Teucrium ETF lijkt de SEC nu toe te geven dat de markt voor bitcoin voldoende groot is.

GBTC deadline voor SEC op 6 juli

De Amerikaanse financiële toezichthouder heeft nog drie maanden om te reageren op de aanvraag van Grayscale. Het lijkt echter met de dag moeilijker te worden om een afwijzing te verantwoorden. Sonnenshein gaf eerder aan een rechtszaak niet uit te sluiten indien de aanvraag van Grayscale het wedrom niet zou halen.

“Ik denk dat alle opties op tafel liggen in juli.” Aldus Grayscale CEO Michael Sonnenshein in een interview met Bloomberg News in de laatste week van maart. Grayscale heeft investeerders gevraagd om van zich te laten horen. Die oproep is massaal opgepakt want de SEC heeft grofweg 2.700 brieven binnengekregen over de aanvraag van Grayscale.

Grayscale heeft GBTC ETF nodig

Volgens Sonnenshein levert iedere dag die GBTC niet als ETF handelt schade op voor investeerders. De absentie van spot bitcoin ETFs forceert handelaren namelijk om bitcoin futures ETF te gebruiken die een stuk minder veilig zijn. Sonnenshein wijst hierbij ook op de ‘korting’ waarmee GBTC momenteel handelt.

De marktwaarde van de aandelen van GBTC ligt een stuk lager dan de waarde op basis van de bitcoin die ze vertegenwoordigen. Het idee is dat het omtoveren van GBTC in een spot bitcoin ETF de waarde weer op peil brengt. Voor nu is het dus aftellen naar 6 juli, de datum waarop Grayscale meer duidelijkheid heeft over hun aanvraag.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.