FSB: ‘Bestaande stablecoins voldoen niet aan nieuwe wereldwijde standaarden’

Als we Klaas Knot, de huidige voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), mogen geloven voldoen veel stablecoins momenteel niet aan de aankomende wereldwijde standaarden. Op dit moment werkt de FSB aan nieuwe richtlijnen voor de industrie, die het in juli 2023 wil afronden en presenteren aan de wereld. Binnen de financiële wereld is de FSB een machtig orgaan, wat betekent dat dit grote gevolgen kan hebben voor de crypto-industrie.

Wat is de Financial Stability Board?

De Financial Stability Board is een internationale organisatie die in 2009 is opgericht om de wereldwijde financiële stabiliteit te bewaken. De organisatie is opgericht in reactie op de wereldwijde financiële crisis van 2008, die de machthebbers duidelijk maakte dat er meer toezicht nodig is op de financiële sector.

De FSB bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende centrale banken, ministeries van financiën en andere regelgevende autoriteiten van over de hele wereld. Het orgaan is verantwoordelijk voor de controleren van het wereldwijde financiële systeem en het identificeren van potentiële risico’s voor de financiële stabiliteit.

Om dat te bewerkstelligen, produceert de FSB ook wereldwijde standaarden voor verschillende onderdelen van de financiële industrie. Vanwege de grote problemen rondom stablecoins, en name de implosie van TerraUSD in mei 2022, ligt de focus van de FSB nu voor een gedeelte op deze tak van de cryptowereld.

De brief van Klaas Knot

Op maandag 20 februari deelde Klaas Knot middels een brief de plannen van de organisatie met betrekking tot stablecoins. De standaarden die de FSB momenteel ontwikkelt, moeten het toezicht op het beheer en de uitgifte van stablecoins verstrengen. Volgens het plan dat Knot in de brief van maandag deelde, moeten de standaarden in juli 2023 klaar zijn voor wereldwijd gebruik.

Hoewel verschillende stablecoins, waaronder Tether (USDT) al een aantal stappen in de goede richting zetten, insinueert Knot dat dit niet voldoende is. Tether verkocht bijvoorbeeld zijn private obligaties (bedrijfsobligaties) en heeft op dit moment alleen nog maar dollars en Amerikaanse staatsobligaties.

Verder staat in de brief van Knot dat veel van de bestaande stablecoins op dit moment niet voldoen aan de standaarden die de FSB in juli wil presenteren. Wat dat betreft komt er voor dit deel van de industrie dus weer een spannende periode aan, want de FSB geniet een hoge mate van aanzien binnen de financiële wereld.

Financiële stabiliteit

In februari 2022 waarschuwde de FSB al dat crypto een potentieel risico voor de wereldwijde financiële stabiliteit vormt. Op dit moment is de industrie nog klein, maar dat kan “heel snel escaleren” volgens de FSB. Wetgevers van over de hele wereld zijn op dit moment bezig met de productie van nieuwe wetten en regels om de boel onder controle te krijgen. Dat lijkt vooral het gevolg van het omvallen van enkele grote partijen als Terra en FTX.

Afgelopen week deelde de FSB ook nog dat het momenteel samenwerkt met andere financiële autoriteiten om te bepalen hoe decentralized finance (DeFi) gereguleerd moet worden. Verder werkt het samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan een paper, waarin het wetgevingskwesties in relatie tot de crypto-industrie bespreekt. Alles bij elkaar is dus duidelijk dat de FSB enorm druk is met crypto en dat deze machtige entiteit de industrie ondertussen behoorlijk serieus neemt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.