Stembussen van Financial Stability Board open voor verbeteren internationale betalingen

De Financial Stability Board is een internationale instantie die toezicht houdt op en aanbevelingen doet over het wereldwijde financiële systeem. Ze hebben een openbare raadpleging gelanceerd over wereldwijde doelstellingen te behalen voor grensoverschrijdende betalingen.

G20 gaf goedkeuring

In het persbericht staat dat de voorgestelde kwantitatieve doelstellingen een belangrijke stap zijn in de G20-routekaart voor verbetering van grensoverschrijdende betalingen, die in november 2020 door de G20-leiders werd goedgekeurd.

De G20 heeft van het versterken van grensoverschrijdende betalingen een prioriteit gemaakt, en de voorgestelde kwantitatieve doelstellingen zijn bedoeld om de kosten, snelheid, transparantie van en toegang tot grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Er worden doelstellingen voorgesteld voor drie marktsegmenten: wholesalebetalingen, retailbetalingen (waarbij niet-financiële ondernemingen of entiteiten uit de publieke sector betrokken zijn als betalers of ontvangers en betalingen van persoon tot persoon) en internationale overboekingen.

Stablecoins en CBDC’s

In november keurden de leiders van de G20 het stappenplan van de G20 voor het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen goed. De routekaart, die vijf aandachtsgebieden bestrijkt, omvat het onderzoeken van de rol van nieuwe multilaterale platforms, wereldwijde stablecoin-overeenkomsten en digitale valuta’s van de centrale bank om de uitdagingen van grensoverschrijdende betalingen aan te pakken. Dit moet uiteraard gebeuren zonder afbreuk te doen aan het regelgevend toezicht om risico’s voor monetaire en financiële stabiliteit te beheersen.

Reageren tot 16 juli

De periode van openbare raadpleging sluit op 16 juli. Tot die tijd kunnen belanghebbenden zoals regeringen, de betalingssector, belangengroepen voor financiële inclusie en het grote publiek reageren. De FSB is van plan in de komende maanden voorlichting te geven, met definitieve aanbevelingen die ter goedkeuring zullen worden ingediend tijdens de G20-top in oktober.

De FSB wordt voorgezeten door Randal K. Quarles, vice-voorzitter van de US Federal Reserve; de vice-voorzitter is een bekende: Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Het secretariaat is gevestigd in Zwitserland, en wordt gehost door de Bank for International Settlements.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.