FSMA blijft waarschuwen voor gevaarlijke cryptowebsites

Het Belgische FSMA waarschuwt voor frauduleuze cryptocurrency websites. Onlangs publiceerden zij een zwarte lijst met verdachte crypto platformen. Deze is aangevuld met 21 websites. De lijst bestaat uit 99 websites en is hier te bekijken.

Nieuwe waarschuwing

FSMA is de Belgische toezichthouder op financiële diensten en markten. Zij zien het aantal oplichtingspraktijken op cryptowebsites nog altijd groeien. Voor de toezichthouder reden genoeg om een nieuwe waarschuwing uit te geven.

De oplichters stellen allerlei veilige, eenvoudige en lucratieve beleggingen voor en proberen het vertrouwen te winnen van de slachtoffers. Ze beweren deskundige beleggers te zijn en er worden allerlei valse beloftes gedaan. Zo bieden ze een extreem hoog rendement (meer dan 8 procent per maand) en bieden ze soms wel 100 procent garantie als de markt zou instorten. Dit soort beloftes zijn volgens FSMA onmogelijk waar te maken.

De oplichters benaderen voornamelijk slachtoffers nadat zij interesse hebben getoond in reclames en promoties op social media. Klik je op een reclame, of laat je een like achter dan zoeken ze online contact met je op. Er zijn ook gevallen bekend van ongewenst telefonisch contact.

Zwarte lijst

De websites die op de zwarte lijst staan kunnen vaak niet door België worden aangeklaagd omdat deze in andere landen zijn gevestigd. 

Om jezelf tegen dit soort oplichtingspraktijken te beschermen raadt de waakhond aan om op je hoede te blijven voor beleggingsfraude. Daarnaast is het slim om vooraf goed onderzoek te doen naar het bedrijf waarbij je wil beleggen. Kijk bijvoorbeeld naar het land van herkomst en of de website al lang bestaat. De meeste frauduleuze platformen zijn namelijk niet lang online.

Op de website van FSMA staan meer tips.

 

 

Delen:

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter