FTX 2.0: Failliete crypto exchange FTX overweegt een nieuwe start

Crypto exchange FTX overweegt volgens zijn juridische team een herstart. In november 2022 ging de exchange failliet, samen met veel andere bedrijven die een financieel belang hadden in FTX. Dit veroorzaakte een enorme schokgolf door de cryptowereld. Het vertrouwen in crypto kelderde en de prijzen kelderden nog harder.

Onder andere vanwege frauduleus management speelt er nu een rechtszaak tegen de ex-CEO van het bedrijf, Sam Bankman-Fried. De nieuwe CEO John Ray gelooft echter toch in een nieuwe start voor FTX, ondanks de immense reputatieschade die het bedrijf heeft opgelopen.

$7,3 miljard aan liquide middelen vrijgemaakt

Op woensdag 12 april zeiden advocaten die de puinhoop van FTX moesten doorzoeken, in de Amerikaanse faillissementsrechtbank voor het District of Delaware, dat zij erin geslaagd zijn ruwweg 7,3 miljard dollar aan liquide middelen te recupereren. Dit is 2 miljard dollar meer dan het cijfer dat de faillissementsadvocaten van FTX eerder dit jaar opgaven.

Over het herstel van de activa zei FTX’s belangrijkste faillissementsadvocaat Andy Dietderich dat de beurs eindelijk het hoofd boven water kon houden: “De situatie is gestabiliseerd en de ramp is voorbij.”

Volgens het juridische team zal FTX ook overwegen zijn cryptobeursactiviteiten ergens in het tweede kwartaal van 2024 te herstarten.

Sinds het nieuws is de token van de crypto exchange FTX (die onder de ticker FTT gaat) met zo’n 100% gestegen van €1,20 naar €2,40.

Krijgen gebruikers van FTX hun geld dan terug?

Het feit dat de advocaten die FTX vertegenwoordigen meer dan 7 miljard dollar hebben gevonden, betekent dat de crediteuren van de cryptobeurs uiteindelijk kunnen worden terugbetaald. Althans, gedeeltelijk.

Bovendien zou een mogelijke herstart als goed nieuws moeten worden beschouwd door gebruikers die nog geld op het platform hebben staan. Dit omdat het in ieder geval betekent dat er weer een bedrijf met geldstromen bestaat. De kans op het terugkrijgen van geld is dan logisch gezien groter.

Hoe succesvol een eventuele herstart van FTX zal zijn, is niet duidelijk. Het bedrijf heeft maandenlang in een zeer negatief daglicht op de voorpagina’s van al het cryptonieuws gestaan. Heel veel mensen zijn grote bedragen verloren door het faillissement en de gevolgen ervan in de cryptomarkt. Kortom, de reputatieschade is zo groot dat het succes van een herstart is te betwijfelen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.