Binance boos: ‘Forbes schrijft FUD over crypto exchange’

Twee journalisten schreven een lang artikel voor zakenblad Forbes waarin ze de gang van zaken bij Binance vergeleken met de gevallen cryptobeurs FTX. Volgens de directeur van Binance is dit niets meer dan FUD en en zijn de beschuldigingen ongegrond.

Sjoemelt Binance met 1,8 miljard dollar?

Het artikel van Forbes kwam gisteren online, en hierin valt te lezen dat de internationale crypto-exchange Binance 1,8 miljard dollar aan stablecoin USDC verplaatst heeft naar meerdere hedgefondsen. Van dit enorme bedrag is 1,1 miljard dollar overgemaakt aan Cumberland, de crypto-handelstak van Don Wilson’s DRW.

Dit is een Amerikaanse handelsfirma, die volgens het artikel Binance mogelijk heeft geholpen bij haar inspanningen om de USDC om te zetten in hun eigen stablecoin Binance USD.

Forbes schrijft dat Binance de activa gelabeld heeft als ‘nader te bepalen’ gebruik en dit deed zonder hun klanten te informeren. Schrijvers Javier Paz en Steven Ehrlich kwamen tot deze conclusie door de blockchain te inspecteren van augustus tot begin december.

Ze schrijven dat de timing opvallend is, want dat was rond de tijd dat FTX omviel en veel andere bedrijven mee de afgrond in sleurde. Het onderpand van 1,8 miljard dollar is dus USDC die op de Binance blockchain circuleren.

Van broekzak naar vestzak

Binance reageert: ‘De geïdentificeerde on-chain-transacties hebben betrekking op intern walletbeheer. Hoewel Binance eerder heeft erkend dat walletbeheerprocessen voor aan Binance gekoppelde token-onderpanden niet altijd vlekkeloos zijn verlopen, werd op geen enkel moment de zekerheidsstelling van gebruikersactiva beïnvloed. Processen voor het beheer van ons onderpand zijn op langere termijn vastgelegd en dit is verifieerbaar op de blockchain.’

Kortgezegd heeft Binance het geld van de broekzak naar de vestzak verplaatst. Patrick Hillman, verantwoordelijk voor de langetermijnsstrategie van Binance, gaat er met gestrekt been in:

‘Forbes lijkt niet te begrijpen hoe een crypto exchange werkt.’

Hij zegt dat de twee journalisten de opnames van klanten verkeerd interpreteren als ‘miljoenen verschoven onderpand.’ Ook Changpeng Zhao (CZ) heeft gereageerd, de directeur van Binance zegt dat Forbes alleen keek naar de opnames, maar de stortingen volledig negeerden.

Verschil tussen Binance en FTX

In het artikel van Forbes wordt ook de vergelijking gemaakt tussen FTX en Binance. Die twee beurzen zijn inderdaad met elkaar verbonden, maar niet op de manier waarop Forbes het omschrijft.

Vlak voordat de interne problemen bij FTX naar buiten kwamen, liet Binance weten dat ze hun FTT willen verkopen, FTT is de officiële crypto van crypto beurs FTX. Binance had inzage in de boeken en vertrouwde de boel niet. Toen CZ bekend maakte dat ze al hun FTT zouden liquideren, stortte de koers in en begon een ‘oorlog’ tussen de twee beurzen.

Uiteindelijk viel FTX (ondanks geruchten dat Binance hun noodlijdende concurrent zou overnemen) en klapten de crypto koersen. Er was ontzettend veel angst op de markt en investeerders wisselden massaal hun crypto’s om voor dollars en euro’s.

Op dat moment registreerde Binance een ongekende uitstroom, op het hoogtepunt van de FUD verwerkte het 6,6 miljard dollar aan opnames gedurende zeven dagen.

Chinese etniciteit aangehaald

CZ benadrukte verder dat zijn Chinese nationaliteit opnieuw ter sprake kwam in het artikel, daarnaast wordt Binance vaker door verschillende mainstream media-outlets bestempeld als Chinees bedrijf. Hij zegt dat hij vaker publiekelijk heeft gemaakt dat hij een Canadees staatsburger is.

Hij zegt:

‘Ik ben diep teleurgesteld dat Forbes doorgaat met het schrijven van ongegronde artikelen, waardoor ze hun eigen geloofwaardigheid verliezen.’

Wellicht dat er nog een andere reden is voor zijn teleurstelling. Binance investeerde in februari 2022 maar liefst 200 miljoen dollar in het Amerikaanse zakentijdschrift.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.