Nu fysiek goud moeilijk te krijgen is, tijd voor bitcoin?

Al eeuwenlang is goud een beproefde oplossing voor iedereen die zijn of haar rijkdom wilt behouden. Goud is universeel geliefd (ook bij dieven, dus goed beveiligen!) en het is schaars.

Langlopende reputatie

Goud blijft deze reputatie waarmaken, ook de afgelopen maanden. Begin maart was goud zelfs even 1.700 dollar waard, het hoogste punt in jaren. Het idee achter goud is dat vanwege de schaarste en het vermogen om waarde te behouden goud een goede investering zou moeten zijn in tijden van economisch negatieve tijden. Goud zou zelfs in tijden van het coronavirus waarde moeten behouden, terwijl de koersen van de aandelenmarkt, olie en bitcoin in elkaar zakken.

Het probleem is: er is een tekort aan fysiek goud. De fysieke goudstaven die je in films ziet zijn nog zeldzamer geworden dan voorheen. En daarnaast is het nu ook veel moeilijker om goud over te laten vliegen. Veel leveranciers van papieren claims op goud, hebben de fysieke levering van het onderliggende goud moeten annuleren.

De lokale markten reageren direct door een premium te vragen op wat de wereldwijde goudprijs is. Soms wel meer dan 10%.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Een belangrijke vraag is, welke impact heeft dit op de wereldwijde markten? Dat is moeilijk te zeggen, maar Preston Pysh, heeft wel een idee. Het tekort aan fysiek goud en de haperende levering kan goed zijn voor bitcoin.

Hij vroeg dit op 30 maart aan zijn volgers op Twitter. Naar welke markten zullen handelaren en investeerders uitwijken als ze fiatgeld willen shorten? Pysh benoemde bitcoin niet, maar als je even door de antwoorden gaat, dan wordt bitcoin wel heel vaak genoemd.

Het lijkt bijna gemeengoed dat met een hoge goudprijs en een gespannen markt, het logisch is dat een deel van de vraag naar goud omgezet wordt in een vraag naar bitcoin. Ook in deze en de komende crisis.

Goud dwingt bitcoin

Zender heeft hier ook een uitgebreide thread over geschreven. Hij legt uit dat het tekort aan fysiek goud bitcoin versneld dwingt om een investeerbare hard asset te worden. Dat komt ook omdat bitcoin 24/7 beschikbaar is en omdat goud moeilijk te besteden is in een digitale wereld. Bovendien is het veiliger om bitcoins te bewaren dan goud.

Maar het belangrijkste is de schaarste en de strikte limiet van uitgifte. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn, dat wordt afgedwongen door een netwerk van gedecentraliseerde miners en nodes over de hele wereld. En als je PlanB volgt, dan weet je dat de stock to flow ratio van bitcoin na de bitcoin halving er beter voorstaat dan die van goud.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.