G20 plant deadline voor concrete plannen regulatie cryptocurrencies

Ministers van Financiën en voorzitters van centrale banken hebben tot juli om een plan op tafel te leggen voor het reguleren van cryptocurrencies. Dat is de uitkomst van de G20-bijeenkomst van afgelopen maandag.

Volgens Frederico Sturzenegger, voorzitter van de Argentijnse Centrale Bank, hebben landen namelijk meer tijd nodig om de werking van crypto’s te onderzoeken. Regulatie is nodig, maar niet voordat de leden van de G20 zich hierin hebben verdiept: ‘In juli moeten we heel concrete en specifieke aanbevelingen doen. Het gaat dan niet om ‘wat reguleren we?’ maar om ‘welke gegevens hebben we nodig?’’, aldus Sturzenegger.

Witwassen voorkomen

Een ander belangrijk punt tijdens de G20 is het voorkomen van witwaspraktijken bij cryptocurrencies. De G20 wil hierbij de Financial Action Task Force (FATF) gaan inzetten. Dit is een internationaal overheidsorgaan dat witwaspraktijken en financiering van terrorisme bestrijdt. Dit discussiepunt vloeit voort uit de wens van landen zoals Frankrijk, Duitsland, Amerika en Japan om cryptocurrencies meer te reguleren op dit gebied.

Geen valuta

Uit een document dat Bloomberg dinsdag in handen kreeg, blijkt dat de G20 crypto’s niet als valuta beschouwen maar als vermogen. Klaas Knot deelt deze mening ook. Hij is voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) en van de Nederlandsche Bank. In een eerder interview vertelt hij: ‘Of je het nu crypto-vermogen noemt, of crypto tokens, het zijn zeker geen cryptocurrencies. Laat dat een duidelijke boodschap zijn. Ik denk niet dat crypto’s de drie rollen van geld kunnen vervullen.’

Mede hierdoor worden cryptocurrencies niet als een risicofactor gezien voor het financiële systeem. ‘Crypto-assets vormen minder dan een procent van de globale economie, waardoor het geen risico vormt voor de wereldwijde financiële stabiliteit,’ aldus Mark Carney (voorzitter van de Bank of England) afgelopen zondag.

Concrete plannen

Op dit moment is nog niet bekend of er meer concrete plannen zijn voor het reguleren van cryptocurrencies door de G20. Mogelijk horen we tegen de zomer van 2018 meer hierover.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.