‘Gaming is in potentie de grootste markt voor crypto’

Polygon mede-oprichter Sandeep Nailwal is van mening dat gaming uiteindelijk de grootste potentie heeft binnen de crypto-wereld. Daar zullen de meeste Bitcoiners het overigens helemaal niet mee eens zijn. Zij zullen altijd roepen dat de markt voor geld de grootste markt ter wereld is en dat klopt.

Toch heeft Nailwal gelijk dat gaming een hele interessante tak van sport is en wellicht als niche de grootste markt voor crypto.

Ruim 2 miljard dollar aan funding

In 2022 haalden crypto- of Web3-gerelateerde games een totaalbedrag van ruim 2 miljard dollar op. Dat laat volgens Nailwal zien dat er genoeg vraag naar en potentie ligt voor de combinatie van gaming en crypto. “Polygon haalde samen met zijn ecosysteem-partners als IMX het leeuwendeel van dit kapitaal op. Nu is het duimen dat sommigen van die spellen groot worden!”, aldus Nailwal.

Polygon en Immutable X (IMX) sloten in maart een samenwerkingsverband om een schaalbare gaming-blockchain te bouwen. Daarbij maken ze gebruik van de zk-rollup technologie die compatible is met de Ethereum Virtual Machine.

Je kunt die combinatie van technologieƫn zien als een soort schaalbare versie van Ethereum. Het netwerk van de twee partijen moet de komende maanden lanceren en de verwachting is dat zij blockchain-games hiermee qua schaalbaarheid een niveau omhoog tillen.

Nailwal kreeg tijdens de vragenronde op Reddit ook een vraag over de mate van speculatie binnen de crypto-wereld. Volgens hem is die extreme mate van speculatie zowel een vloek als een zegen voor de industrie.

Alleen Bitcoin en Ethereum

Verder kreeg Nailwal nog een vraag over de mate van decentralisatie binnen de industrie. Grappig genoeg is hij van mening dat op dit moment alleen Bitcoin en Ethereum voldoende decentraal zijn of “volledig decentraal” te noemen zijn.

Volgens hem is het niet per se belangrijk dat netwerken vanaf het begin af aan compleet decentraal zijn. “Wat we nodig hebben is dat protocollen progressief decentraliseren en dat de toepassingen groter en groter worden”, aldus de ondernemer.

Het Polygon van Nailwal heeft bijvoorbeeld een Nakamoto CoefficiĆ«nt van 4, wat betekent dat het hele netwerk draait op vier nodes. Dat is natuurlijk niet een netwerk wat echt decentraal te noemen is. In principe is een Google dan nog ‘decentraler’ dan Polygon.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.