Mind the gap: om deze reden zakt bitcoin naar 9.700 dollar

Het gaat nog steeds goed met de koers van bitcoin, de prijs schuurt tegen de 11.000 dollar (9.357 euro) aan. Maar blijft dat wel zo? Volgens sommige analisten kunnen we binnenkort een flinke daling verwachten. Dat heeft alles te maken met een gat in de koersen van CME bitcoin futures. Hoe zit dat?

Verschil tussen CME Group en cryptobeurzen

Bitcoin kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen op internationale cryptobeurzen. Maar je kan ook handelen in bitcoin futures van CME Group. Dan koop je niet echt bitcoin, maar speculeer je op het koersverloop van bitcoin.

Het verschil met de futuresmarkt van CME Group en de bitcoinhandel op beurzen is dat CME Group een sluitingstijd heeft. CME sluit haar deuren op vrijdagavond 23:00 uur, en opent weer op maandag 00:00 uur (beiden Nederlandse tijd).

Maar ondertussen beweegt de koers van bitcoin op cryptobeurzen gewoon door. En zo kan het zijn dat de slotkoers van vrijdagavond op CME Group verschilt van de openkoers van maandagnacht. Zo’n opening tussen de slotkoers en de openkoers noem je een gat, of ook wel een gap in het Engels.

Gaten moeten gevuld worden

Nu is het idee dat zo’n gap altijd gevuld moet worden binnen de openingstijden van CME Group. Dat betekent dat de bitcoin koers de waarde van het gat moet opzoeken. Dat kan natuurlijk ook een self fulfilling prophecy zijn, juist omdat investeerders dit willen zien gebeurt het ook.

Omdat de bitcoin koers in het weekend is begonnen met de stijging, is er nu een gap tussen 9.665 dollar (8.221 euro) en 9.925 dollar (8.442 euro). Wordt het gat gevuld? Dan moet de koers nu met zo’n 9 procent dalen vergeleken met nu.

Situatie van nu lijkt op die van 2019

Dit lijkt misschien wat vergezocht, maar als je kijkt naar het verleden, dan is dit heel goed mogelijk. In mei 2019 vond ongeveer dezelfde situatie plaats. In het weekend van 11 en 12 mei steeg de koers van 6.410 dollar naar 6.980 dollar. De prijs schoot daarna door naar 8.000 dollar, maar zocht in de dagen erna de gap op van de koers van CME bitcoin futures.

Koers kan correctie maken

Of het gat gevuld wordt of niet, de koers kan de komende dagen nog een correctie maken. Dat is ook niet vreemd, de prijs is de afgelopen dagen erg hard gestegen. Dat zie je ook terug aan de Relative Strength Indicator (RSI) op de grafiek hieronder. 

De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het momentum van de koers weergeeft. Boven de paarse band is bitcoin overbought, de prijs is te hard gestegen en een correctie is dan logisch.

Net zoals in mei 2019 hoeft dat niet te betekenen dat de stijgende trend voorbij is, het kan ook een tussenstop zijn op de weg omhoog. In mei vorig jaar schoot de koers na het opvullen van het gat nog door naar het hoogtepunt van bijna 14.000 dollar (11.900 euro).

Wat kunnen we verwachten van de koers?

De dagen van saaie koersbewegingen lijken voorbij, de bitcoin prijs beweegt hard op en neer. Wat gaat de koers de komende dagen doen? Onze twee scenario’s zie je hieronder op de daggrafiek terug. 

Bullish
De prijs lijkt de afgelopen dagen wat rust gevonden te hebben bij de oranje band, tussen 10.800 dollar (9.184 euro) en 11.000 dollar (9.354 euro). Als de koers stijgt, dan wordt 12.000 dollar (10.205 euro) de volgende weerstand, de groene balk op de grafiek. In augustus vorig jaar ook een belangrijke zone, toen de koers teruzakte naar 9.500 dollar (8.079 euro).

Bearish
Het negatieve scenario is dat bitcoin het gat opzoekt tussen 9.665 dollar (8.221 euro) en 9.925 dollar (8.442 euro). Dat is de rode balk op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.