Bill Gates en Garlinghouse van Ripple vinden bitcoin slecht voor klimaat

Tijdens een Clubhouse interview met Andrew Ross Sorkin van CNBC, sprak Bill Gates over bitcoin en het bijbehorende energieverbruik. Hij gebruikt het argument dat een bitcointransactie meer elektriciteit verbruikt dan enige andere methode die de mensheid kent.

Bitcoin uitsluitend op groene energie

‘Bitcoin gebruikt meer elektriciteit per transactie dan elke andere methode die de mensheid kent, en dus, weet je, het is niet goed voor het klimaat.’ Gates zou echter oké zijn met Bitcoin als het netwerk uitsluitend op groene stroom zou draaien:

‘Als het groene stroom is en het andere toepassingen niet verdringt, is dat uiteindelijk misschien oké. Ik zie het onderwerp niet als nauw verwant, ook al noem je me misschien een Bitcoin-scepticus.’

Nog geen investering in bitcoin

Gates herhaalde dat hij nog niet volop in bitcoin heeft geïnvesteerd, ondanks dat hij zich eerder positief uitliet over de cryptocurrency.

‘Ik heb er niet voor gekozen om in Bitcoin te investeren. Ik koop malariavaccins. Ik koop vaccins tegen mazelen. Ik investeer in bedrijven die producten maken.’

Toch zei hij dat hij blij is voor mensen die geld verdienen aan bitcoin. De Gates Foundation ontwikkelt momenteel haar eigen digitale valuta’s met ‘ultralage’ transactiekosten.

Garlinghouse van Ripple wordt milder

Nu grote bedrijven zoals Tesla en Square Bitcoin aan hun balans toevoegen, worden ze geconfronteerd met toenemende kritiek van degenen die bezorgd zijn over de ecologische voetafdruk van de cryptocurrency. Vorig jaar noemde Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, het minen van bitcoin een enorme verspilling en drong hij er bij publieke bedrijven op aan om energiezuinigere activa te gebruiken.

Sindsdien is Garlinghouse wel wat milder geworden over proof of work. In zijn laatste tweet citeert hij Energy Web over duurzaam minen:

Vrij vertaald: ‘De prioriteiten van de administratie van Biden zijn duidelijk: ze praten elke dag over klimaatverandering. In plaats van te discussiëren over hoeveel energiemining precies verbruikt, laten we zorgen dat minen juist een leider wordt op het gebied van duurzaamheid.’

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • “Sindsdien is Garlinghouse wel wat milder geworden over proof of work. In zijn laatste tweet citeert hij Energy Web over duurzaam minen:”

  Nee, Energy Web heeft niks met minen en proof of work te maken (op dit moment). De reden waarom Brad Garlinghouse zich er vol lof over uitspreekt is omdat Energy Web de XRPL (proof of consensus) 50% groener heeft gemaakt.

  25 februari 2021
  • Dank voor je reactie, ik was nog niet bekend met het resultaat daarvan, klinkt veelbelovend voor andere blockchains mits zij willen verduurzamen.

   1 maart 2021
 • In zijn laatste tweet citeert hij Energy Web over duurzaam minen:

  26 februari 2021
 • Beste Toon,

  In je laatste zin, voor de tweet van Brad Garlinghouse, schrijf je: “In zijn laatste tweet citeert hij Energy Web over duurzaam minen:”. Het klopt dat Energy Web met BTC mining companies in gesprek is over het aantoonbaar maken dat de energie die voor het minen van BTC gebruikt wordt duurzaam is en ook samenwerkt met Ripple voor het aantoonbaar maken dat duurzame energie gebruikt wordt voor de transacties op dit netwerk, maar wekt door de schrijfwijze mogelijk ook de indruk dat Energy Web tokens gemined kunnen worden, wat niet het geval is.

  Mooi artikel verder en interessant te lezen hoe Bill Gates en Brad Garlinghouse hierin staan. Ik denk persoonlijk dat we in de blockchain sector net als in alle andere sectoren die CO2 neutraal willen zijn (lees: moeten in 2030), een flinke ontwikkeling gaan krijgen in het aantoonbaar maken van de herkomst van de verbruikte energie afkomstig van blockchain transacties en mining. Daarin zie ik een mooie rol weggelegd voor blockchain bedrijven zoals Energy Web.

  Het zou mij, zeker gezien de kritiek die Tesla ontving na het kopen van Bitcoin, niet verbazen als bedrijven die een reputatie hoog te houden hebben en zich bezig houden met verduurzaming of hier waarde aan hechten (zoals Tesla, maar ook Jack Dorsey van Square en Twitter), aantoonbaar willen maken dat de bitcoin die zij kopen/verkopen, gemined is vanuit duurzaam opgewekte energie. Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

  26 februari 2021