Technische analyse Bitcoin: Zijn we de angst voorbij?

De daling van de afgelopen weken lijkt voor nu even gestuit te zijn. Vorige week is bitcoin op de EMA50 gestopt met dalen en zo is de week op het nippertje nog positief afgesloten. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een voortschrijdend gewogen gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 50. Zie de weekgrafiek hieronder in dollar en voor elke week een kaars. Ook zie je dat de lont boven op de kaars van vorige week wel aan dat de verkoopdrang nog sterk is: bitcoin is flink gestegen, maar daarna ook net zo hard weer gedaald.

Fear and Greed Index

Het vertrouwen is dus nog niet terug. Het spreekwoord ‘het vertrouwen komt te voet en gaat te paard’ geldt zeker ook voor bitcoin. Kijk maar hieronder naar de ‘Fear and Greed Index’ (de angst en hebzucht index), die staat op ‘Extreme Fear’ (extreme angst). Dus de angst zit er goed in. Maar hoe lang nog?

In tijden van onzekerheid worden beleggers bang en zijn geneigd te verkopen. Wanneer de bitcoin koers hoog staat, dan wordt men hebzuchtig. De markten zijn gedreven door emotie en dat is voor bitcoin niet anders. Zo gebeurt het dat men wel graag wil kopen bij een prijs van 60.000 dollar (49.225 euro) want dan slaat de hebzucht toe, maar snel alles verkoopt bij een prijs van 30.000 dollar (24.612 euro), omdat de angst overheerst.

Maar zoals de volgende grafiek laat zien: de angst duurt nooit heel lang bij bitcoin. De vorige periodes van angst (de rode delen) slaan redelijk snel weer om in vertrouwen en dan schiet de markt weer door naar hebzucht.

Daling lijkt gestuit

Wat kunnen we met deze kennis voor de situatie van vandaag? Laten we eens kijken naar de daggrafiek hieronder. We zien dat bitcoin de afgelopen 12 dagen op het prijsniveau van 34.600 dollar (28.386 euro) is gestuit en dit lijkt vooralsnog te houden. In combinatie met de Greed and Fear Index geeft dit een hele grote potentie. Want we hebben gezien dat de angst nooit lang duurt en wanneer dit weer omslaat naar Greed gaat de prijs de goede kant op. Het lijkt een kwestie van tijd.


Diep onder de EMAs

We kijken nog even op een groter detailniveau en zoomen in op de 4-uursgrafiek. Daar zien we dat sinds 13 mei 2021 (aangegeven met de oranje pijl) de EMAs omgewisseld zijn: de kortere termijn EMAs liggen onder de langere termijn EMAs. Zolang dit zo is blijven we in de daling zitten en de EMAs moeten weer in de gunstige volgorde komen voor een positief signaal.

Ook zie je dat de prijs onder de EMA21 blijft hangen en bitcoin heeft moeite om erboven te komen en te blijven. Het enige lichtpuntje dat we kunnen vinden is dat de prijs en de korte termijn EMA21 aan het afvlakken zijn. Als we deze afvlakking combineren met de angst die momenteel extreem is, dan zou het zomaar eens om kunnen slaan en dan gaat de prijs weer omhoog als de raket die we zo graag zien.

Prognose

Wat kunnen we verwachten de komende dagen? Zoals altijd geven we twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

In de daggrafiek hierboven zien we dat de prijs nog boven de 34.600 dollar (28.386 euro) blijft hangen. Als dit het onverhoopt niet houdt dan zakken we weer terug naar de 30.000 dollar (24.612 euro).

Bullish

Mocht de extreme angst wegebben en komt het vertrouwen terug dan zal 42.000 dollar (34.457 euro), die ook nog samenvalt met de EMA200 de eerste uitdaging worden op de weg naar boven.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dag Ramon, je vertaalt ‘greed’ in dit artikel als ‘gierig’. Maar greed is hebzucht, geen gierigheid.
    Dat zijn twee heel verschillende emoties!
    Groet, Michiel

    1 juni 2021
  • Die Ema100 en Ema200 lijnen hebben toch totaal geen indicatie op de koers?
    Deze gelden niet als weerstand of support.
    Mochten ze wel als indicatie zijn dan zou het betekenen dat we momenteel in een down trend zitten omdat de koers naar onder uit is gebroken en de koers onder de lijnen bevind.

    1 juni 2021