Categories: Blockchain

Gefeliciteerd bitcoin en blockchain! Tien jaar na het eerste Genesis blok

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat het allereerste blok van de blockchain gemined werd door Satoshi Nakamoto. Dit blok wordt ook wel het Genesis blok genoemd, of Block #0.

Een decennium later zijn er iets meer dan 556.000 blokken gemined.

Op eenzame hoogte

Het allereerste blok werd logischerwijs gemined door Satoshi op 3 januari 2009. Satoshi was namelijk de enige die destijds computerkracht gebruikte voor het minen van bitcoin.

Nakamoto minede het allereerste blok op een CPU (in tegenstelling tot de gespecialiseerde grafische kaarten die miners nu gebruiken) zonder enige concurrentie, omdat niemand van het bestaan van bitcoin wist.

Hierboven een samenvatting van het eerste blok. Omdat blockchain decentraal en transparant is, zijn alle blokken in te zien via een online blockexplorer. Het blok bevat slecht één transactie, namelijk 50 bitcoin als beloning voor het minen. Een eigenschap van het eerste blok is dat deze eerste beloning niet kan worden uitgegeven.

Aan het genesis blok hangt ook een ontvangstadres, hier werden de eerste 50 geminede bitcoin naar toe gestuurd. Het adres is 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa.

Tot op de dag van vandaag wordt op dit adres bitcoin gedoneerd, er is al bijna 17 bitcoin gestort.

Maar in de code van het eerste blok was ook een boodschap verborgen: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Dit verwijst naar een krantenartikel van die dag.

BitMEX heeft vandaag advertentieruimte gekocht in The Times.

Het volgende blok

Het volgende blok werd pas zes dagen later gemined. Dit blok staat bekend als Block #1. Dat het volgende blok pas zes dagen later gevonden werd, is best vreemd. Tegenwoordig wordt gemiddeld om de tien minuten een blok gevonden.

Er zijn een paar theorieën over de vertraging:

  • Praktisch: Nakamoto was het bitcoin-systeem aan het testen op stabiliteit.
  • Spiritueel: Een meer spirituele uitleg is dat hij net als God zeven dagen de tijd nam voor zijn creatie.

Ben je benieuwd welke ontwikkelingen hebben geleid tot dit allereerste blok? Lees hier dan over de geschiedenis van blockchain.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Handel in bitcoin op recordhoogtes, stijging van een paar honderd procent op komst?

Het handelsvolume van bitcoin is op een recordniveau. Het 90-daags gemiddelde van de handel in bitcoins en bitcoin futurecontracten samen…

53 minuten ago

Bitcoin koers analyse: met deze strategie investeer je altijd op het juiste moment

In deze koersanalyse richten wij ons meer op de lange termijn investeerders en de HODL'ers. We zoomen dan ook iets…

19 uur ago

AliExpress klanten verdienen gratis bitcoin met Lolli

Gisteren tijdens singles day nog iets gekocht op AliExpres? Dan ben je niet de enige. Singles day is het grootste eendaagse…

21 uur ago

Woning van 15 miljoen dollar in hartje New York verkocht voor bitcoin

Het Taiwanese Affluent Silver International LLC heeft een woning in New York gekocht voor maar liefst 15,3 miljoen dollar en…

1 dag ago

Wat heeft Bitcoin gemeen met de Nederlandse Protestantse Reformatie?

Tuur Demeester heeft een fantastisch stuk geschreven waarin hij meerdere parallellen trekt tussen bitcoin en de Nederlandse protestantse Reformatie. Hij is een…

2 dagen ago

Primeur in Tunesië: eerste centrale bank met digitale valuta (CBDC)

Update: De Tunesische Centrale Bank ontkent het bestaan van de E-dinar. Tunesië heeft de lancering van zijn digitale valuta, de…

2 dagen ago