Gehackte cryptobeurs Cryptopia definitief failliet, alle bezittingen in de verkoop
Cryptopia is definitief failliet. De gebruikers van de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs kunnen nu niet meer opnemen, storten en handelen. De focus ligt nu op het veiligstellen van de bezittingen van de cryptobeurs. Dit maakte accountancykantoor Grant Thornton afgelopen woensdag bekend in een persbericht. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de bezittingen van Cryptopia.
Op 15 januari dit jaar was Cryptopia het slachtoffer van een grootschalige hack. Een hacker heeft ruim 16 miljoen dollar (ongeveer 14 miljoen euro) aan ether en ERC-20 tokens buitgemaakt.
In maart ging Cryptopia weer verder met handelen, maar de exchange is niet meer bovenop de hack gekomen.
‘We zijn in onderhoud!’
Gisteren (14 mei) tastten de gebruikers van Cryptopia nog in het duister. Op de hoofdpagina van de beurs verscheen namelijk deze melding:
Het leek alsof de website in onderhoud was. Op social media-platform Reddit gingen de alarmbellen af: is Cryptopia opnieuw gehackt? Of is er werkelijk onderhoud op de cryptocurrency exchange?
Een tijd lang was er niet duidelijk wat er aan de hand was.Tot het persbericht over Cryptopia naar buiten kwam. Het is nu dus definitief afgelopen met de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs.
Bezittingen gaan in de verkoop
Hoe nu verder na dit faillissement? De bezittingen van Cryptopia gaan nu in de verkoop. David Ruscoe en Russell Moore van accountancykantoor Grant Thornton zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit proces gaat wel nog wat tijd in beslag nemen. Dat laat Grant Thorston in het persbericht weten: ‘Gezien de complexiteit van deze zaak verwachten we dat het onderzoek maanden gaat duren.’
Volgens Grant Thornton kunnen we over enkele dagen meer informatie verwachten.
Sla je bitcoin en andere cryptomunten veilig op
Het opslaan van je cryptomunten op een online exchange blijft een risico. Niet alleen Cryptopia, maar ook de crypto exchanges Binance en QuadrigoCX zijn veel in het nieuws gekomen vanwege hacks. Daarnaast kan je de intenties van beurs Bitfinex ook in twijfel trekken vanwege Tether. Je vertrouwt er namelijk op dat een derde partij jouw munten beheert.
Wil je echt zeker weten dat je cryptocurrency’s veilig zijn? Dan kan dat het best met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kan krijgen tot je cryptomunten. Deze toegang, de private keys, worden offline op het apparaat bewaard. Op die manier ben jij altijd veilig tegen hacks!