Bitcoin maakt gehakt van tegenargumenten, vrijwel alle FUD is voorbij en weg omhoog kan worden ingezet

Nic Carter maakte een mooie opsomming van de FUD waar bitcoin mee te maken had, en die bitcoin inmiddels ook overwonnen heeft. Denk aan gedoe over het energieverbruik van het minen, China, Elon Musk en GBTC. In dit artikel nemen we zijn argumentatie onder de loep.

Bitcoins van Grayscale

Vanwege verschillende redenen zoals veiligheid, compliance en simpelweg gemak, is het voor institutionele investeerders aantrekkelijk  om in plaats van bitcoin te kopen, te investeren in het bitcoinfonds van Grayscale. Deze aandelen worden GBTC genoemd en mogen pas een half jaar na aanschaf verhandeld worden. Het grootste deel van deze aandelen werd in januari gekocht en nu, een half jaar later zijn deze verhandelbaar. Is er geen vraag naar deze aandelen, dan zakt de premium. Het kan voorkomen dat de premium -20% is, waardoor kopers feitelijk 20% korting krijgen op de bitcoin koers. Andersom geldt dit natuurlijk ook, als de vraag hoog is.

Na lange tijd heel negatief te zijn, kruipt de premium weer richting nul.

Bron: Cryptoquant

China FUD voor altijd voorbij

China heeft zo’n beetje alles rondom bitcoin en cryptocurrency’s al verboden. Het enige wat nog mag is handel via OTC-diensten en ppeer-to-peer trading. Er zitten geen kogels meer in het pistool van China. Deze en de volgende bullrun zullen mainstream media waarschijnlijk nog wijzen op oude China FUD, maar feitelijk kan China niet veel meer uithalen.

Twijfels Elon Musk weggenomen

Elon Musk had veel kritiek op het energieverbruik van bitcoin. Toen hij te gast was bij The ₿ Word zei hij dat het de goede kant op gaat en Tesla in de toekomst waarschijnlijk weer bitcoin zal accepteren als betaalmiddel. Bonuspunt: Zijn andere bedrijf SpaceX heeft ook bitcoin.

Minen is groener dan ooit

Het allereerste eerste onderzoek van de Bitcoin Mining Council laat zien dat het netwerk voor 56 procent draait op duurzame energie, sindsdien zijn veel grote miners met groene projecten naar buiten komen. Is de bitcoin mining industrie bezig aan een groene revolutie?

Bron: Bitcoin energiemix

Lightning Network

Tijd om de adoptie van het lightning network in beeld te brengen. Allereerst het aantal bitcoin dat vastgezet is. In de grafiek hieronder van DeFi Pulse zie je dat er nu 2 duizend bitcoins op LN staan. De afgelopen 90 dagen is er een gestage groei zichtbaar, en sinds mei is het aantal bitcoins bijna verdubbeld.

Die groei zie je ook in het aantal nieuwe kanalen. Uniek zijn kanalen die nodes voor het eerst rechtstreeks verbinden. Duplicaten zijn kanalen tussen nodes die al verbonden zijn. De grafiek komt van bitcoinvisuals.com/lightning.

Aantal kanalen

Ook het aantal nodes stijgt gestaag door. Deze grafiek is ook afkomstig van bitcoinvisuals.com/lightning.

Aantal nodes

Negatieve rente blijft

Het argument over negatieve rente gaat over het beleid van centrale banken. We weten dat de Europese centrale bank kosten rekent aan commerciële banken om geld te stallen. Het is voor commerciële banken dan ook niet handig om veel geld in kas te hebben, daarom berekenen zij deze rente weer door aan klanten. Verschillende banken hanteren verschillende grenzen, maar het wordt hoe dan ook ontmoedigd om geld te sparen op je bankrekening. Dat is in theorie goed voor de koers van bitcoin, het geld moet toch ergens naar toe. Het is ook goed voor als je je huis wil verkopen, maar slecht voor als je een huis moet kopen.

Nic Carter concludeert met dat fiatgeld danst naar de politieke keuzes van een land. Als bitcoin wil winnen, hoeft bitcoin alleen maar te bestaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • China denkt aan zijn digi- Yuab,die niemand wil hebben!

    29 juli 2021