Antonopoulos: Geld is communicatie, bitcoin is digitale communicatie

Andreas Antonopoulos, een van ‘s werelds bekendste cryptocurrency analisten en bitcoin maximalisten, zegt dat geld een vorm van vrije meningsuiting is. In een interview met London Real vertelt Antonopoulos hoe geld functioneert in de samenleving. Hij gaat in op één van de meest veelgehoorde kritieken op bitcoin: dat ze geen waarde hebben en dat ze waardeloze denkbeeldige speeltjes zijn, uitgevonden om geld van nietsvermoedende mensen af te nemen.

Geld heeft geen intrinsieke waarde

“Geld is taal. Als je het vanuit een heel rauw perspectief bekijkt, heeft geld geen waarde. Dit is iets belangrijks wat de meeste mensen niet begrijpen: geld zelf heeft geen waarde. Geld is een middel voor het verzenden van waarde. Het is een manier om waarde uit te drukken, maar de waarde zit niet in het geld. Het zit in het product of de dienst die je ermee hebt gekocht en het zit in de inspanning die is geleverd. Dat is waar de waarde vandaan komt. Er is niets intrinsiek waardevol aan geld. ”

Geld bepaalt hoeveel je tijd waard is

De hyperinflatie van bepaalde nationale valuta’s heeft aangetoond dat geld geen intrinsieke waarde heeft, met stapels en stapels gedevalueerd papiergeld.  Antonopoulos zegt dat geld een sociaal construct is, en dat het doel van waarde communicatie is:

“Met geld kan je waarde overbrengen. En het stelt ons als samenleving in staat om gedrag te bepalen: ‘Dit is belangrijk voor mij en ik laat dat weten door je drie tokens van waardering te geven waar je voor moet werken.”

“We waarderen geld, de meeste mensen waarderen geld, op basis van hoeveel uur persoonlijke arbeid en moeite het kost om dat geld te krijgen. Daarom wordt het op een gegeven moment funny money als je het kunt krijgen zonder ervoor te werken. ”

Wie geld beheerst, beheerst taal, en kan censuur plegen

Volgens Antonopoulos is geld een abstract symbool, waar wij zelf betekenis aan geven en dat wisselen we dan met elkaar uit. Met andere woorden, geld is taal.

“Geld is een taal met een extreem beperkte reikwijdte en toepasbaarheid maar wel met enorme kracht. Geld geeft aan hoe waardevol wij menselijke tijd vinden. Daarom stelt iedereen de vraag: ‘Krijg ik genoeg waarde terug voor de tijd die ik er in steek?’ Dat stuurt weer een signaal naar andere mensen, waardoor je als samenleving de prijs van tijd bepaalt.“

“Het beheersen van die taal is enorm krachtig. Als je de geldstromen kunt beheersen, bepaal je sociale activiteiten, je geeft uitdrukking aan persoonlijke waarden, en bepaalt waar censuur op gepleegd wordt.”

Maar bekijk het vanuit een technisch perspectief: ‘Als het maar een taal is, kunnen we het volledig digitaal maken. Het hoeft geen fysieke vorm te hebben. We kunnen het onmiddellijk communiceren naar elk deel van de planeet. Grenzen zijn zinloos. Ras, religie, nationaliteit, geslacht – geen van deze andere sociale constructies is zinvol in de context van die taal.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.