Geloofwaardigheid van Amerikaanse Centrale Bank staat op het spel

De Amerikaanse Centrale Bank (de Federal Reserve) is in 2022 een ware oorlog gestart tegen de inflatie. Nog nooit in de geschiedenis van de bank is de rente zo snel opgelopen als nu. Volgens James Bullard, de voorzitter van de St. Louis Federal Reserve, is dat harde ingrijpen ook nodig om de geloofwaardigheid van de centrale bank te bewaken. 

‘Dit is een serieus probleem’

De Federal Reserve heeft de afgelopen periode benadrukt alles in het werk te stellen om de inflatie terug te brengen tot 2 procent. “Dit is een serieus probleem en we moeten er alles aan doen om op de juiste manier te reageren. We hebben de rente substantieel verhoogd dit jaar en er staan meer verhogingen op het programma”, aldus Bullard tijdens een economische conferentie in Londen op dinsdag.

De uitspraken van Bullard werden tijdens het evenement onderschreven door Charles Evans en Neel Kashkari, de voorzitters van de Chicago- en Minneapolis Federal Reserve. Ook volgens deze heren heeft de markt een relatief lange periode van hogere rentes nodig om de prijzen weer omlaag te krijgen. Dat sluit volledig aan bij de boodschap van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell van afgelopen week. Die gaf aan dat de Federal Reserve hiervan niet zal afwijken, ook niet als dat de Amerikaanse economie pijn oplevert.

Hoogste rente ooit voor bitcoin

Dat we ons ook voor bitcoin op compleet nieuw terrein begeven is duidelijk. Nog nooit in de geschiedenis van bitcoin is de Amerikaanse rente zo hoog geweest als na de verhoging van 21 september. Daarbij heeft het er alle schijn van dat bitcoin voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis afstevent op een recessie, als we daar niet al inzitten.

Wat dat betreft is het lastig om op basis van de koersgeschiedenis van bitcoin voorspellingen over de toekomst te doen. We zitten momenteel met een pakket van omstandigheden dat compleet uniek is voor bitcoin. Al is het nog maar de vraag hoe lang centrale banken de rente op dit relatief hoge niveau kunnen houden. Gisteren leverde dat al problemen op bij de grootste pensioenfondsen van het Verenigd Koninkrijk, waardoor de Engelse centrale bank plotseling de geldprinters weer moest aanzetten.

Waar gaat de Amerikaanse rente heen?

De grote vraag op dit moment is natuurlijk hoe ver de Federal Reserve de Amerikaanse rente nog laat oplopen. Als het aan de Federal Reserve officials ligt, dan eindigt de rente dit jaar op ongeveer 4,5 procent. De onderstaande afbeelding is de zogenaamde “Fed Dot Plot”, dat de verwachtingen van alle 18 Federal Reserve voorzitters met gele stippen weergeeft. Als de rente inderdaad oploopt naar 4,5 procent in 2022, dan krijgen we in november waarschijnlijk een renteverhoging van 0,75 procent op ons dak en in december een verhoging van 0,50 procent.

Er zijn een hoop experts die momenteel kritiek hebben op de Federal Reserve en van mening zijn dat de centrale bank eerlijker moet zijn naar de bevolking. Onder hen bevindt zich William Dudley, de voormalig voorzitter van de New York Federal Reserve, die zegt dat de Amerikanen het verdienen om te weten hoeveel pijn ze moeten lijden om de inflatie terug naar 2 procent te krijgen.

James Bullard is het daar niet mee eens en zegt dat de situatie van vandaag anders is dan die van de jaren 70 van de vorige eeuw. “Ik denk dat wij een grotere kans op succes hebben. De vergelijking met de periode van Volcker passen, denk ik, niet bij de huidige omstandigheden”, aldus een optimistische Bullard. Al moet de centrale bank natuurlijk positief blijven, want als de Federal Reserve al gaat roepen dat ze zich zorgen maken, dan breekt waarschijnlijk echt de paniek uit.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.