Genesis heeft faillissement aangevraagd, wat betekent dit voor crypto?

Het Amerikaanse crypto leenbedrijf Genesis heeft een faillissement aangevraagd. Dit zat er al een tijd aan te komen voor de dochteronderneming van Digital Currency Group (DCG).

Technisch gezien heeft Genesis Global Holdco gisteravond bescherming tegen faillissement aangevraagd bij de U.S. Bankruptcy Court voor het zuidelijke district van New York.

Faillissement zat er aan te komen

Er waren een aantal tekenen die er op wezen dat het niet goed ging met het crypto-leenbedrijf. Begin deze maand werd namelijk bekend dat het Genesis niet is gelukt om geld op te halen en op 5 januari werd 30% van het personeel ontslagen.

Een woordvoerder van Genesis zei destijds:

‘Terwijl we ongekende industriële uitdagingen blijven aangaan, heeft Genesis de moeilijke beslissing genomen om ons personeelsbestand wereldwijd te verminderen. Deze maatregelen maken deel uit van onze voortdurende inspanningen om ons bedrijf vooruit te helpen. We waarderen oprecht het harde werk van ons getalenteerde en toegewijde team terwijl we blijven werken om het beste resultaat voor de onderneming, klanten en werknemers van Genesis op de lange termijn te vinden.’

Gevolg van 3AC en FTX

Genesis was naarstig op zoek naar geld nadat ze financiële klappen kregen te verwerken door de val van crypto-hedgefonds Three Arrows Capital en crypto-exchange FTX vorig jaar. Volgens Genesis zelf hadden zij bij FTX voor 175 miljoen dollar aan crypto staan.

Halverwege november werd bekend dat FTX zou omvallen en een paar dagen later liet Genesis weten dat klanten geen crypto meer konden opnemen.

Genesis mailde klanten op 4 januari dat het bedrijf bleef werken aan het vinden van een oplossing voor de leenproducten van het bedrijf. Maar zeiden ze, hier hadden ze wel veel tijd voor nodig. De problemen zouden alleen gelden voor de leenproducten, en niet voor de handel op de spotmarkt en de derivatentak.

Geschil over 1,1 miljard dollar

Moederbedrijf Digital Currency Group wordt geleid door Barry Silbert. Hij ligt onder vuur bij schuldeisers, zij willen immers hun geld zien, maar Silbert zegt dat dat niet zo makkelijk is.

Volgens TheBlock is er een dispuut over 1,1 miljard dollar. Genesis Global Capital liet in een eerder gesprek met schuldeisers weten dat dit bedrag een asset is, wat de schijn van een sterkere balans versterkt. Dit bedrag is een zogenaamde promissory note, maar normaal gesproken vallen deze onder verplichtingen op de balans.

Nu hebben onder andere de Winklevoss-tweeling, bekend van de Facebook film en van hun crypto exchange Gemini, een claim ingediend dat ze financieel misleid zijn. Dit begon met een open brief van Gemini aan Silbert.

De reactie van Silbert kwam ook ter brief:

‘De promissory note van 1,1 miljard dollar, die vervalt in 2032, vertegenwoordigt de overname door DCG van verplichtingen jegens Genesis van Three Arrows Capital in verband met hun wanbetaling in juni 2022. DCG heeft geen contant geld, cryptocurrency, of een andere vorm van betaling voor het promesse ontvangen. Belangrijk is dat het promesse van $ 1,1 miljard niet opvraagbaar is en geen andere soortgelijke kenmerken van een opvraagbare obligatie bevat.’

Earn in het vizier van SEC

Vandaag tweette Cameron Winklevoss dat de faillissementsaanvraag van Genesis een eerste stap is naar het terugkrijgen van hun geld. Ofja, van het terugkrijgen van de crypto en het geld van hun klanten.

Cryptobeurs Gemini en het vandaag failliet verklaarde Genesis hadden gezamenlijk namelijk een project opgezet genaamd Earn. Via dit programma konden gebruikers van Gemini rente krijgen op hun crypto.

Op 12 januari beschuldigde de Securities and Exchange Commission zowel Gemini als Genesis van het ongeregistreerd aanbieden en verkopen van effecten via het Earn-leenprogramma. Het bureau zei dat het programma werd aangeboden aan particuliere beleggers, van wie sommigen zich in de VS bevonden.

Wat betekent dit voor crypto?

De impact van het faillissement van Genesis hangt af van moederbedrijf DCG. Als DCG mee wordt gesleept dan heeft dit impact op dochterondernemingen Coindesk, Luno, Foundry en Grayscale Investments.

Coindesk is een nieuwskanaal en kan in theorie zo worden overgenomen door een andere partij. Luno is een wallet-app waar je minimaal in kan traden. Foundry zit in mining en staking en Grayscale Investments biedt een van de populairste crypto fondsen voor institutionele beleggers.

BLOX doet geen zaken met DCG of een van de dochterbedrijven. Mocht er iets met een van deze bedrijven gebeuren, dan heeft dat geen impact op jouw coins of op BLOX.

Het kan wel impact hebben op de Bitcoin koers, Grayscale heeft namelijk 631 duizend Bitcoin in beheer. Maar dit is doemdenken, vooralsnog lijken de problemen zich te concentreren op alleen Genesis.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.