Komt er een Bitcoin supply squeeze? Zo ja, dan kan de volgende bullrun beginnen
Volgens het blockchain-analyseplatform Glassnode laten bepaalde statistieken zien dat bitcoin een flinke stijging kan verwachten. Deze stats gaan in op wie eigenaar is van bitcoin, en hoe dat in de loop van de tijd verandert. Ook kijkt Glassnode naar hoe oud de munten op de beurzen zijn.
Lange termijn vanaf 155 dagen
Glassnode gebruikt hiervoor de term Long term Holders, ofwel LTH. Om de hoeveelheid bitcoin te bepalen die eigendom is van houders op lange en korte termijn, wordt gekeken naar de gemiddelde aankoopdatum. Is dit langer dan 155 dagen geleden? Dan wordt het eigendom beschouwd als LTH.
Deze lange termijn-investeerders bezitten op dit moment 79,5% van alle bitcoins. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als afgelopen oktober, toen de bullmarkt begon.
Glassnode zegt hierover:
‘Op basis van absoluut volume bezitten LTH’s momenteel de meeste munten in de geschiedenis en bereikten deze week 12,97 miljoen BTC.’
Ze gaan verder:
‘Pieken in het aanbod van LTH-eigendom correleren typisch met late-stage bearmarkten, die historisch gezien worden gevolgd door een krapte van het aanbod en het begin van cyclische bullruns.’
Moeilijke woorden, maar wat ze eigenlijk zeggen is dat hoe meer bitcoin in handen is van LTH’s, des te minder bitcoins er over zijn voor de rest om mee te handelen. Een lager aanbod is vaak het begin van een volgende bullrun.
Weinig oude coins op beurzen
De bitcoin koers is op het moment van schrijven 41 duizend euro en is volgens CoinGecko de afgelopen zeven dagen bijna 5% gestegen na de volatiele prijsactie die het vorige week meemaakte. Kijkend naar de gemiddelde leeftijd van de bitcoins op de markt, concludeert het analysebureau ook dat mooie tijden in zicht zijn.
Glassnode meet de leeftijd van een bitcoin door te noteren wanneer deze voor het laatst is verhandeld. In hun analyse staat dat deze week het aantal verhandelde bitcoins van ouder dan één jaar een opmerkelijk laag niveau heeft bereikt. Dit aantal is te vergelijken met de periode van vlak voor de bullrun, in 2020.
‘Op een 7-daagse voortschrijdende mediaanbasis wordt er minder dan 2,5k BTC van 1 jaar + per dag uitgegeven.’
Dat zie je hieronder in de grafiek. Op dit moment worden 9 keer minder oudere coins verhandeld dan in januari 2021. Toen steeg bitcoin voor het eerst naar 24 duizend euro en werden 22,5 duizend bitcoins ouder dan een jaar elke dag verhandeld.