XRP stijgt vanwege doorbraak in rechtszaak Ripple

Op vrijdag behaalde Ripple opnieuw een belangrijke overwinning toen de rechter een motie van de SEC verwierp om Ripple’s fair notice-defensie te schrappen. Dat klinkt lastig maar komt erop neer dat Ripple iets wil, de SEC heeft de rechter gevraagd dit te stoppen, maar de rechter heeft het juist toegelaten.

XRP koers stijgt mee met nieuws

Dit soort slagen worden ook gevierd door investeerders, het is dan ook meteen terug te zien in de koers van Ripple (XRP). Hieronder de koers van de afgelopen 7 dagen, mag jij raden wanneer dit nieuws bekend werd.

In april 2020 diende de SEC bij de rechtbank een motie in waardoor Ripple zijn hele verdediging moest schrappen. Deze verdediging was er op gericht om de SEC te dwingen om interne communicatie en informatie te delen. De rechtbank heeft Ripple dus gelijkgesteld dat ze recht hebben op deze informatie.

Vechten om Ethereum

Met deze informatie wil Ripple bewijzen dat de SEC niet tijdig gehandeld heeft om het cryptobedrijf er van op de hoogte te stellen dat de distributie van XRP verboden zou zijn, maar ook dat de onderbouwing hiervan niet waterdicht is. Ripple wil via interne documenten van de SEC achterhalen waarom Ethereum jaren geleden wel goedgekeurd was, en wat dan het verschil is met XRP.

Ethereum is in het verleden door de SEC vrijgesproken als effect en hoeft dan ook niet gereguleerd te worden door de SEC via de effectenwetgeving. Ripple wil dezelfde behandeling als Ethereum en heeft bij de rechtbank het verzoek tot documenten opgevraagd bij de SEC. Het cryptobedrijf wil natuurlijk weten onder welke voorwaarden Ethereum onder de effectenwet uit is gekomen.

Lange tijd deed de SEC de goedkeuring van Ethereum af als een ondergeschoven kindje en claimden ze dat dit helemaal niet van belang is voor deze rechtszaak.

SEC gedwongen om te delen

Toch worden acties anders geïnterpreteerd dan woorden, aangezien de SEC in april vorig jaar het verzoek indiende bij de rechtbank om deze informatie niet te hoeven delen. De reden die ze destijds opgaven was dat het een “juridisch onvoldoende verdediging is waarop Ripple juridisch gezien niet kan prevaleren”. Het bureau had ook naar de rechtbank geschreven om enkele voorschriften bij te voegen in een poging om de motie van de zaak te versterken.

Hieronder de reactie van Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple. Hij is verheugd met het goede nieuws.

Vertragende middelen

Daarnaast oordeelde de rechtbank vrijdag dat de SEC er niet in was geslaagd om het te overtuigen om Ripple’s eerlijke kennisgeving van bevestigende verdediging te schrappen door geen jurisprudentie te citeren. Bovendien heeft het bureau niet aangetoond dat “het ongepaste vooroordelen zal lijden” als gevolg van de voortzetting van Ripple’s eerlijke kennisgevingsverdediging.

De rechtbank merkte op dat de SEC allerlei middelen inzette om de rechtszaak te vertragen, dit kost alleen maar meer tijd en geld en maakt de rechtszaak nog complexer. In het document van de rechtbank valt te lezen:

“De rechtbank zal in dit vroege stadium van de zaak niet concluderen dat de verdediging van Ripple ongeldig is. Dienovereenkomstig wordt de motie van de SEC om Ripple’s fair notice bevestigende verdediging te staken, GEWEIGERD.”

Tijd voor een hoorzitting

Vrijwel alles wat we tot nog toe hebben geschreven over de rechtszaak, speelde zich af in de ontdekkingsfase. Hierin hebben beide partijen de kans om zoveel mogelijk informatie in te winnen en getuigen te regelen. De echte rechtszaak (of een schikking) moet nog van start gaan. Na al dit voorspel is het tijd voor wat vuurwerk en een hoorzitting om dit voor eens en voor altijd te beslechten.

Onder het kielzog van deze grote rechtszaak, heeft de SEC ook een aanklacht ingediend tegen de oprichters van Ripple Brad Garlinghouse en Chris Larsen. Zij zouden op persoonlijke titel illegale effecten hebben verkocht. Als uit de grote rechtszaak blijkt dat XRP helemaal niet onder de effectenwet hoort te vallen (dit is waar de SEC over gaat), dan vervalt de aanklacht tegen deze twee.

De SEC is van mening dat de miljardenopbrengst van Ripple, opgebracht door de verkoop van XRP, moet vallen onder de effectenwetgeving. Als dit gebeurt dan wordt XRP (de crypto van RIpple) bestempeld als een security/effect. In dat geval moet Ripple voldoen aan alle eisen van de SEC.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.