Exchanges

Goldman Sachs aast op goedkope crypto-bedrijven na omvallen FTX

Het is nu ongeveer een maand geleden dat de problemen bij FTX begonnen. Inmiddels is duidelijk dat het beursplatform niet zal overleven en het vertrouwen in de markt even helemaal weg is. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil daarvan profiteren en crypto-bedrijven kopen op het moment dat de prijzen laag zijn.

“De technologie doet zijn werk”

Het lijkt erop dat Goldman Sachs zijn huiswerk heeft gedaan. Bij monde van Matthew McDermott, het hoofd van de afdeling voor digitale assets, laat de zakenbank weten dat het vertrouwen heeft in de technologie. “Ondanks de ellende bij FTX blijft de onderliggende technologie zijn werk doen”, zo laat McDermott weten.

Hiermee doelt hij uiteraard op het feit dat de blockchains zich niets aantrekken van alle drama van de buitenwereld. Bitcoin heeft niet door dat partijen als FTX omvallen en blijft blokken produceren. Dat is uiteindelijk de kracht van de technologie.

De technologie staat helemaal los van het traditionele financiële systeem. Dankzij Bitcoin en alle andere projecten die er dezelfde waarden op nahouden, hoef je in principe niet te vertrouwen op gecentraliseerde tussenpersonen. Dat is iets wat Goldman Sachs ook lijkt te begrijpen.

De bank ziet kansen

Nu hoopt de Amerikaanse bankgigant dus te profiteren van de malaise op de markt door goedkoop interessante bedrijven op te kopen. Goldman Sachs is opgericht in 1869 en geldt al ruim 150 jaar als een stabiele speler op het financiële wereldtoneel. Die reputatie wil het nu gebruiken om het vertrouwen in de industrie terug te brengen.

McDermott is ervan overtuigd dat de reputatie van Goldman Sachs en de kans om goedkoop crypto-bedrijven te kopen een gouden combinatie is. Wat de industrie volgens McDermott nodig heeft is de uitstraling van betrouwbaarheid. Daar hoopt Goldman Sachs met zijn lange bestaansgeschiedenis in te voorzien.

Goldman Sachs ziet kansen nu de waarderingen van veel crypto-bedrijven een stuk realistischer zijn. Daarbij zegt het momenteel al diepgravend onderzoek te doen naar enkele mogelijke partijen om over te nemen. Ook is de zakenbank van mening dat er meer regulering nodig is binnen de industrie.

Meer regulering

Van het woord ‘regulering’ krijgt de gemiddelde Bitcoin-maximalist kippenvel, maar de realiteit is dat een grote groep beleggers daar op wacht. Je kunt van grote pensioenfondsen en andere serieuze beleggers niet verwachten dat ze in een industrie beleggen waarin partijen als FTX de dienst uitmaken.

Wat dat betreft zou goede regulering uitkomst kunnen bieden, in ieder geval op de korte termijn. Het is een slechte zaak dat een partij van het kaliber van FTX jarenlang met de tegoeden van zijn gebruikers kon gokken. Meer gedwongen transparantie en duidelijke regels hebben de potentie om weer vertrouwen te scheppen.

Als grote namen als Goldman Sachs zich daar hard voor maken, dan bestaat er een kans dat die regulatie er sneller komt. Individuele beleggers, de industrie, toezichthouders en politici roepen al jaren om duidelijke wetgeving. Het omvallen van FTX maakt duidelijk dat die regels er zo snel mogelijk moeten komen.

Uiteindelijk is Bitcoin bedoeld als een asset die je volledig in eigen beheer bewaart. Voor de meeste mensen is dat echter niet realistisch. Een eigen wallet betekent immers ook dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor de beveiliging. Dat kan nog weleens misgaan, waardoor het zeker voor beginners beter is om voor een betrouwbare beurs te kiezen.

Deel
Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Ripple helpt regering Montenegro met ontwikkeling digitale stablecoin (CBDC)

De premier van Montenegro heeft via Twitter laten weten dat zijn land samenwerkt met Ripple…

4 uur geleden

Analyse: vliegt Shiba Inu (SHIB) op korte termijn naar 0,00001800 dollar?

Welke analyse wil jij zien? Elke week houden we een poll op onze socials. Hier…

5 uur geleden

Dookey Dash gaat viral: zo speel je het nieuwste spel van makers crypto Apecoin

Yuga Labs, bekend van Apecoin en de Bored Ape Yacht Club NFT-collectie, heeft Dookey Dash…

7 uur geleden

Analyse: Bitcoin steeg 42% in januari, wat gaat februari doen?

De maand is bijna voorbij, en dat betekent dat de maandelijkse candle van Bitcoin bijna…

8 uur geleden

All time high bereikt na 4,7% stijging van Bitcoin moeilijkheidsgraad

Miners zetten steeds meer machines aan waardoor de moeilijkheidsgraad om nieuwe Bitcoins te minen op…

10 uur geleden

Kan Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto ook een groep mensen zijn?

Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is, maar er wordt vaak van uit gegaan dat dit…

1 dag geleden