Goldman Sachs experimenteert met nieuwe cryptocurrency-beleggingsproducten

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet wel wat in Bitcoin en de rest van de cryptomarkt. Volgens Bloomberg experimenteert het namelijk met nieuwe crypto-beleggingsproducten. Hetgeen betekent dat ze hun participatie in de sector willen vergroten.

Als de informatie van Bloomberg klopt, dan experimenteert Goldman Sachs met over-the-counter bilaterale crypto opties. Dit zijn opties waarmee handelaren hun risico kunnen hedgen of juist de rendementen een boost geven. Volgens de anonieme bronnen van Bloomberg zit Goldman Sachs nog in de beginfase van het experiment. Het kan dus nog even duren voordat de producten op de markt komen.

Wordt bitcoin minder volatiel?

Het volwassen worden van de markt – in de vorm van het ontstaan van nieuwe beleggingsproducten, is goed voor bitcoin. Althans, het zorgt er in theorie voor dat de volatiliteit afneemt. De volatiliteit die voor veel mensen nog altijd een belangrijke reden is om niet in bitcoin te investeren en een argument tegen bitcoin als betaalmiddel vormt. Veel bedrijven kunnen het simpelweg niet hebben om de dagelijkse omzet te ontvangen in een munt die regelmatig met enkele procenten heen en weer schommelt.

Hoe zorgen de nieuwe beleggingsproducten voor een afname van de volatiliteit? Je moet je voorstellen dat er enkele jaren geleden nog amper afgeleiden van bitcoin waren. Mensen die hun risico of exposure of bitcoin wilden verlagen moesten verkopen.

Nu de optiemarkt groeit en de mogelijkheden toenemen, kunnen mensen hun risico ook weghedgen met een optie of een shortcontract. De beleggingsproducten waar Goldman Sachs mee experimenteert voegen weer wat mogelijkheden toe. Al is het nog maar de vraag of deze bilaterale opties er daadwerkelijk komen. Daarbij is het goed voor bitcoin dat een grote naam als Goldman Sachs laat zien vertrouwen te hebben in de industrie.

Grote zakenbanken bieden nog altijd geen ‘echte’ bitcoin aan

Je kunt bij de grote zakenbanken van deze wereld nog altijd niet terecht om fysieke bitcoin te kopen. De enige manier bij Goldman Sachs om in bitcoin te investeren is via opties en futures. Vorig jaar opende Goldman ook non-deliverable forwards voor bitcoin. Dit zijn contracten die in cash je winst op een zogenaamde bitcoin-positie uitbetalen. In principe hoeft Goldman Sachs daar niet eens bitcoin voor te kopen, maar dat doen ze waarschijnlijk wel.

Je moet je voorstellen dat het een enorm risico is voor banken om een optie op een stijging van de bitcoin koers te verkopen, zonder die bitcoin zelf te hebben. De kans is dan ook groot dat ze zelf wel bitcoin in huis halen om deze beleggingsproducten te dekken. Anders zijn ze effectief short op bitcoin.

Tot nu toe zijn de grote banken van deze wereld nog geremd door de juridische onzekerheid waar bitcoin zich mee omgeeft. Goldman Sachs ziet vooral veel vraag naar derivaten. Om die reden verwacht Andrei Kazantsev, het hoofd crypto trading van de bank, dat de ontwikkeling van een optiesmarkt de volgende grote stap is.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.