Categorieën: BlockchainRegulering

In tien jaar hele financiële wereld op blockchain en Goldman Sachs wil eigen stablecoin cryptocurrency

Goldman Sachs zou binnenkort zijn eigen stablecoin kunnen introduceren, aldus Matthew McDermott, hoofd van digitale activa van de bank. Ook gelooft hij dat binnen tien jaar het hele financiële systeem op een blockchain kan staan.

Nog een stablecoin

McDermott vertelde in een interview met CNBC dat het bedrijf de commerciële haalbaarheid onderzoekt van het creëren van een fiat gelinkte digitale token. Met andere woorden, Goldman Sachs overweegt een stablecoin die qua de prijs is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar of een vergelijkbare nationale valuta.

Verwacht wordt dat de token gebruik zal maken van een blockchain of gedistribueerd grootboek, zoals Ethereum’s Quorum. McDermott pleit voor een financieel systeem waarin alle activa en passiva afkomstig zijn van een blockchain. Het is veelzeggend dat Oli Harris, nu van JP Morgan maar voorheen van Quorum blockchain, in het projectteam zit. Harris was betrokken bij JPM Coin, de eerste digitale munt van een grote bank.

De stablecoin van Goldman Sachs bevindt zich echter nog in de ideeënfase, zegt McDermott, en het bedrijf overweegt mogelijke use-cases. Dit kan weer betekenen dat blockchain misschien toch geen vereiste is.

Maar cruciaal voor al deze inspanningen is consensus met andere banken, institutionele beleggers en toezichthouders. De technologie zal alleen van de grond komen als het een kritische massa gebruikers over de hele financiële wereld krijgt, zegt hij. McDermott besteedt veel tijd met overleggen andere bedrijven die, waaronder JPMorgan en Facebook.

Goldman Sachs en blockchain

Goldman Sachs heeft in het verleden ook andere dingen met blockchain gedaan. Het bedrijf overweegt sinds 2018 om een eigen trading desk en bewaarservice op te zetten. Goldman Sahcs ontkent dat deze plannen verder dan de conceptuele fase zijn gekomen.

In juni 2019 verklaarde de bank dat ze onderzoeken of ze tokens kunnen maken van financiële activa. Goldman Sachs heeft ook verschillende cryptocurrency-bedrijven ondersteund, waaronder Circle en BitGo.

Verderop onderzoekt McDermott hoe blockchain kan worden gebruikt in de enorme krediet- en hypotheekmarkten, en zelfs de mogelijkheid dat de aandelenhandel uiteindelijk zou kunnen migreren naar een blockchain.

‘In effectenfinanciering en repo, als je naar die markten kijkt, zijn ze rijp voor standaardisatie. Er zijn veel verouderde processen in de enorme verplaatsing van onderpand waardoor ze niet echt kostenefficiënt zijn. Door gebruik van blockchain, kun je processen standaardiseren om het onderpand in het hele systeem te beheren, en wordt het afwikkelingsproces veel efficiënter qua tijd.’

Vijf tot tien jaar

Hij gaat verder:

‘In de komende vijf tot tien jaar zou je een financieel systeem kunnen zien waarin alle activa en passiva afkomstig zijn van een blockchain, waarbij alle transacties native plaatsvinden op een chain.  Dus wat je vandaag doet in de fysieke wereld, doe je dan gewoon digitaal, wat enorme efficiëntie oplevert. En dat kunnen schulduitgiftes, security’s of het maken ​​van leningen zijn. In wezen heb je een ecosysteem van digitale financiële markten, de opties zijn behoorlijk groot.’

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

1 miljard dollar aan Bitcoin optiecontracten verlopen morgen: wat betekent dat?

Bijna een miljard dollar aan Bitcoin optiecontracten verlopen aanstaande vrijdag, volgens data van cryptocurrency analysbureau…

14 uur geleden

Bitcoin zou nu 15.000 dollar waard moeten zijn volgens analist Bloomberg

In de laatste maandelijkse nieuwsbrief Bloomberg Crypto Outlook, schrijft analist Mike McGlone dat bitcoin nu eigenlijk…

17 uur geleden

Analyse: Bitcoin kan komende dagen terug naar 10.500 dollar

Bitcoin heeft niet zijn beste week, maar op korte termijn ziet het ernaar uit dat…

19 uur geleden

‘Ethereum daalt naar 280 dollar voordat hype upgrade ETH2.0 prijs lanceert’

Ethereum en vrijwel alle andere altcoins zijn weer lekker volatiel, en de volatiliteit pakt deze…

20 uur geleden

Angst op de bitcoin markt, juist een goed moment om in te stappen?

Bitcoin is begin deze week flink in waarde gezakt. Dat zorgt voor veel onrust, onzekerheid…

22 uur geleden

Bitcoin nooit meer onder 6.700 dollar volgens deze indicator

Sommige investeerders hopen dat bitcoin nog flink gaat zakken, zodat ze goedkoop kunnen inslaan. Maar…

2 dagen geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €5,- gratis tegoed.

Check it out!