Google zoekresultaten: Bitcoin weer net zo populair als in april

Google’s trend explorer laat het wekelijkse zoekvolume op (onder andere) bitcoin zien. Dat zoekvolume is weer enorm omhoog geschoten, er wordt nu net zoveel op Bitcoin gezocht als in begin april.

Afgelopen week

Hoewel de data van deze week nog niet helemaal verwerkt is (de week is net over de helft), is er al wel iets opmerkelijks te zien. Het all time high zoekvolume op bitcoin is gevestigd in de week van 17 december, toen de koers op z’n hoogst stond. De afgelopen drie dagen is al zeventien procent van dat volume gehaald!

Waar wordt gezocht?

Google’s data laat ook hele verrassende statistieken zien. Zo is er de afgelopen week het vaakst gezocht op bitcoin in Zuid-Afrika, Nigera en Oostenrijk. Nederland volgt vlak daarachter. Waarschijnlijk ligt het zoekvolume in Nigeria zo hoog omdat de Nigeriaanse bank zich deze week heeft negatief uitgelaten over crypto.

In Zuid-Afrika wordt al een paar jaar flink in bitcoin gehandeld dus het is niet gek dat daar veel gezocht wordt. Ook wonen er veel Afrikaanse immigranten (waaronder Nigerianen) die vrijwel zonder fee geld naar huis kunnen sturen met bitcoin. CNBC heeft daar een mooie rapportage over gemaakt.

Het is niet gek dat er nu zoveel op bitcoin wordt gezocht. De media (en wij eigenlijk ook wel) schreven veel over de dalende koers. De prijs van bitcoin is in 13 maanden nog niet zo laag geweest als die deze maand was, namelijk onder de 4.000 dollar. Op 24 november leek het er op dat de koers afstevende op 3.000 dollar, die dag verdubbelde het zoekvolume.

Google trends gebruiken om de prijs te voorspellen

Dit is overigens niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen zoekvolume en de prijs van bitcoin. Willy Woo schreef hier in maart 2017 al over. Zijn conclusie destijds was dat hoe hoger het zoekvolume, hoe groter de kans dat de koers omhoog gaat.

Zijn studie ging zelfs een stuk verder, hij beweerde dat je aan de hand van zoekvolume bubbels kan voorspellen en hierop je koopstrategie kan afstemmen.

Hij concludeerde verder: hoe lager het zoekvolume, des te betere tijd om bitcoin in te kopen. Wordt er abnormaal veel op bitcoin gezocht? Dan zou dit kunnen duiden op een bubbel en is een prijsdaling te verwachten.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.