Google bouwt zoekmachine voor blockchains

Vorige week berichtte Facebook dat zij blockchain startup Chainspace hebben overgenomen. De onderzoekers van Chainspace houden zich voornamelijk bezig met sharding, een oplossing om meer en sneller transacties te verwerken op de blockchain door data te versplinteren.

Maar niet alleen Facebook verkent de mogelijkheden van blockchain, ook Google is bezig met een blockchain applicatie. De zoekmachinegigant is bezig met een… zoekmachine voor de blockchain.

Blockchain ETL zoekmachine

Vooralsnog wordt deze zoekmachine Blockchain ETL genoemd. ETL staat voor Extract Transform, Load. Allen Day, ontwikkelaar van Google Cloud, heeft samen met zijn team de software in BigQuery geladen, het analyseplatform van Google.

Hoewel hij developer is, is zijn echte taak om oplossingen te bedenken op vraagstukken die klanten in de toekomst kunnen hebben.

Het doel is om een soort Google blockexplorer te ontwikkelen, waarin niet transacties van bitcoin te vinden zijn, maar ook bijvoorbeeld die van ethereum. De zoekmachine moet een schil om alle blockchains heen worden.

Doel is educatie

Met Blockchain ETL van Google kunnen gebruikers algemene zoekopdrachten uitvoeren, net als bij veel andere block explorers, zoals blockchain.info. Day hoopt dat zijn tools educatief zullen zijn en gebruikers leren door wie en voor wat de blockchain gebruikt wordt.

“In de toekomst zal meer en meer economische activiteit verplaatst worden naar een blockchain waarbij consensus vertrouwen vereist,” zei Day. “Om vertrouwen te krijgen is het wel van belang dat je weet met wie je daadwerkelijk contact hebt.” Hij is van mening als blockchain mainstream moet worden, gebruikers een deel van hun anonimiteit moeten inleveren.

One zoekmachine, to rule them all

Day is ook bezig met het inladen van gegevens van andere blockchains. Hij laadt gegevens uit blockchains van litecoin, zcash, dash, bitcoin cash, ethereum classic en dogecoin in in BigQuery. Overigens is dit BigQuery open source, iedereen kan gegevens inladen. Zo heeft een Nederlandse ontwikkelaar, Wietse Wind, de hele transactiegeschiedenis van Ripple ingediend.

Zonder enige vorm van publiciteit is het project populair bij developers. Inmiddels wordt er gewerkt aan meer dan 500 verschillende projecten. Het doel van al die projecten variëren. De een werkt aan prijsvoorspellingen voor bitcoin, de andere aan een tool om te analyseren wat het verschil in vermogen is tussen verschillende wallets.

Het internet is de afgelopen twintig jaar steeds bruikbaarder geworden. Dat komt grotendeels door Google (en daar is het bedrijf rijkelijk voor beloond). Nu willen ze hetzelfde trucje uithalen voor blockchain. Mocht Day succesvol zijn, dan kan de hele wereld op een eenvoudige manier een kijkje nemen in verschillende blockchains.

 

 

Volg ons ook op social media!

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.