Google verbiedt ook mining extensies in browser

Vanaf juli zal het niet meer mogelijk zijn om met browserextensies van Chrome cryptocurrencies te minen. Dit maakte Google op maandag bekend in een blogpost op de website. Bestaande applicaties in deze categorie zullen eind juni worden verwijderd. Andere applicaties die blockchain-gerelateerd zijn mogen wel nog blijven bestaan.

De internetgigant heeft twee redenen voor het verbieden van de mining extensies. Aan de ene kant gebruiken mining extensies veel rekenkracht in de browser. Dit zorgt voor een grote impact op de prestaties van de browser en de energieconsumptie. Maar wat Google het meeste zorgen baart, is dat de mining scripts soms verborgen zitten in de extensies. Met andere woorden, ontwikkelaars kunnen mensen laten minen zonder dat zij daar zelf van weten.

Voorwaarden

Voorheen werden deze extensies nog wel toegelaten, maar wel op enkele voorwaarden. De extensie moest het minen als enig doel hebben, en gebruikers moest hierover duidelijk geinformeerd worden. Helaas blijkt dit bij veel extensies niet het geval te zijn. Google heeft bij deze applicaties dus de stekker eruit getrokken.

Mining extensies voldoen niet aan richtlijnen

In een interview met Wired geeft James Wagner, product manager bij Google, uitleg:

‘Wat betreft de browserextensies houden we ons platform graag open en flexibel. Dit moedigt onze ontwikkelaars aan om creatieve en innovatieve aanpassingen te maken voor Chrome-browsers. We hebben daarom de situatie met de miningextensies afgewacht, totdat duidelijk werd dat een overgroot deel van de miningapplicaties niet voldeed aan onze richtlijnen.’

Voor wie cryptocurrencies wil minen, kan dit natuurlijk altijd nog doen met gespecialiseerde mining apparatuur. Hierbij gaat het om videokaarten die speciaal zijn gemaakt om cryptocurrencies te minen. Dit kan bijvoorbeeld met een GPU-miner of met een ASIC miner.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.