Goud op all time high van 64.000 dollar per kilo, kan Bitcoin volgen?

Volgens verschillende bronnen heeft goud een nieuwe all time high behaald. Een kilo goud is nu 64.000 dollar (60.000 euro) waard. Hiermee maakt goud een sterk argument dat investeerders op zoek zijn naar een veilige haven om waarde in te bewaren, naar een uitweg van de huidige bankencrisis.

Kan Bitcoin volgen?

Goud is 60.000 dollar

De grafiek hieronder is de goudkoers en laat de waarde van 1 kilo zien in Amerikaanse dollars. Vandaag heeft de goudkoers zijn hoogste waarde ooit bereikt van 64.000 dollar per kilo. Dit is een belangrijk moment voor de goudmarkt en heeft gevolgen voor investeerders over de hele wereld.

De grafiek komt van Tradingview en laat data zien van verschillende bronnen.

Vlucht naar goud is begonnen

Goud is al eeuwenlang een waardevol en gewild materiaal vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid. Maar de huidige stijging heeft weinig te maken met uiterlijkheden, maar alles met de stabiliteit die goud biedt tijdens economische onrust. Tijdens periodes van inflatie, politieke onrust en economische onzekerheid wordt goud verondersteld een veilige haven te zijn voor investeerders die op zoek zijn naar een stabiele waarde voor hun geld.

De stijging van de goudkoers is dus te wijten aan de huidige economische omstandigheden. De pandemie heeft geleid tot een economische neergang en devaluatie van valuta, en op dit moment verhogen centrale banken hun rentes en vallen commerciële banken een voor een om.

Investeerders vluchten van dollars naar goud

Mukesh Jindal, medeoprichter van Alpha Capital zegt dat goud een omgekeerde correlatie heeft met de dollarindex. In de grafiek hieronder wordt goud vergeleken met DXY, een mandje internationale valuta die de waarde van de dollar moet weergeven.

Volgens Jindal daalt de dollar sinds 22 oktober en stijgt de goudprijs sinds 22 oktober. ‘De trend zal zich naar verwachting voortzetten omdat we verwachten dat de Amerikaanse Fed de rente in 2023 zal verlagen na de bankencrisis in Silicon Valley en dit zal de US Dollar Index verder verzwakken. Dus hopelijk zal goud het de komende maanden goed doen.’

Is Bitcoin net als goud veilig?

Een veilige haven, of een safe haven, is een manier om te ontsnappen aan de gekte van de markt.

Bitcoin wordt steeds vaker beschouwd als een veilige haven, net als goud, omdat het enkele belangrijke kenmerken deelt die goud ook heeft.

Ten eerste is er net als goud een beperkte voorraad van Bitcoin. Het aantal Bitcoins dat in omloop kan zijn, is beperkt tot 21 miljoen. Dit betekent dat er geen inflatie kan optreden zoals bij traditionele valuta’s, waarbij centrale banken meer geld kunnen bijdrukken en daardoor de waarde ervan verminderen.

Ten tweede is Bitcoin gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de controle heeft over de valuta. Dit maakt het minder kwetsbaar voor politieke en economische instabiliteit die kan optreden in bepaalde landen of regio’s.

De derde reden is dat de blockchain een hoge mate van beveiliging en transparantie biedt. Alle Bitcoin transacties worden vastgelegd en gecontroleerd door een netwerk van computers, waardoor coins niet twee keer kunnen worden uitgegeven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • dit is maar een beperkte uitleg over goud, goud wordt nog steeds gewonnen dus er blijft bijkomen.
    De stijging vd goudprijs heeft ook veel te maken met de uitgifte van een golf geld de laatste jaren, juweliers doen goede zaken.
    Beleggers stappen ook in goud idd maar ook centrale banken en overheden zijn op grote schaal bezig goud in te slaan.
    Verder gaat de vergelijking goud en btc mank, goud wordt verkocht in staven maar ook op papier waarbij je niet weet of de bewaarder van het goud dit ook daadwerkelijk heeft of mogelijk meer goud heeft verkocht dan hij/zij daadwerkelijk heeft.

    21 maart 2023