Chinese media verwachten dat bitcoin marktaandeel zal afsnoepen van goud

In een artikel van de Chinese staatsmedia staat dat een bullmarkt voor bitcoin slecht kan zijn voor de goud- en edelmetalenmarkt.

Bitcoin bullmarkt verdrukt goud

Het artikel verscheen op China Central Television (CCTV), en hierin wordt gezegd dat een bitcoin bullmarkt langdurig neerwaartse druk op goud kan uitoefenen. De uitzending werd geretweet door 8BTC-oprichter Red Li en ondernemer Qiao Wang van DeFi Alliance.

Nog geen 1 terabyte

Het staatsregime in China blijft standvastig tegenover bitcoin en cryptocurrency’s terwijl het zijn eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC) uitrolt. Wang biedt zelf ook commentaar:

‘Het is echt ongelooflijk als je erover nadenkt. Een decennium geleden zijn we begonnen met het afdrukken van een digitaal grootboek dat vandaag nog steeds minder dan 1 terabyte is. Het zuigt al het leven op uit een element op het periodiek systeem dat bestaat sinds het begin van het universum …’

Het lijkt erop dat tijdens de uitzending JP Morgan is geciteerd. De Amerikaanse bank verklaarde namelijk dat bitcoin een alternatief voor goud zou kunnen zijn.

Bitcoin presteert beter dan goud in 2020

In een recent rapport genaamd Digital Asset Fund Flows, opgesteld door ETF-provider CoinShares, wordt ook de suggestie gewekt dat beleggers zich terugtrekken uit de goudmarkten en investeren in bitcoin. Of in afgeleide producten van bitcoin.

Als we de prestaties van de twee ‘safe havens’ vergelijken, dan zie je dat er overduidelijk één winnaar is. Sinds het begin van 2020, en voordat de Covid-pandemie de wereldeconomie echt op zijn kop zette, zijn de goudprijzen volgens Goldprice.org met 21 procent gestegen tot het huidige niveau.

Bitcoin daarentegen is in dezelfde periode met bijna 160 procent gestegen, op dit moment ligt de bitcoin koers iets boven 19.000 dollar. Hieronder in de grafiek zie je de procentuele groei, blauw is bitcoin en oranje is goud.

Ondanks het overduidelijke verschil in de prestaties, is het moeilijk om diehard goldbugs zoals Peter Schiff te overtuigen:

‘De nieuwste marketingtruc voor Bitcoin is dat veel particuliere en publieke bedrijven hun goud inruilen en bitcoin kopen als hun favoriete waardeopslag. De paar bedrijven die bitcoin kopen, hebben dit niet gedaan door hun goud te verkopen. Bitcoin is niet het nieuwe goud.’

Grotere correcties voor edelmetalen

Stel dat we meegaan in de gedachte van Peter Schiff, dat goud echt de betere asset is dan bitcoin, dan valt de stijging van dit jaar tegen. Zeker in een jaar waarin de financiële markten instabiel zijn door de coronapandemie.

Zelfs zilver heeft de afgelopen 12 maanden beter gepresteerd dan goud en is sinds 1 januari ongeveer met 34 procent gestegen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.