Bitcoin voor 12.500 euro, dankzij historisch hoge korting van 36%

Aandelen van het bitcoin fonds van Grayscale worden verhandeld met een korting van ongeveer 36%. Nog nooit in de geschiedenis van dit fonds, was het verschil tussen de waarde van deze aandelen en de echte bitcoin koers zo groot. Wat is er aan de hand?

Aandelen zijn goedkoper dan bitcoin

Het fonds heet officieel Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en investeerders kunnen investeren door hier aandelen van te kopen. Je koopt hiermee niet direct bitcoin bij Grayscale, maar aandelen in een fonds waar bitcoins in zitten. De waarde van deze aandelen geven nu 36,2% korting ten opzichte van de bitcoin koers.

De grafiek hieronder laat zien dat de korting nog nooit zo hoog was als nu. Ofja, de grafiek laat data zien tot eergisteren, de 36,2% van gisteren is hier nog niet in verwerkt.

Bron: ycharts

Hoe werkt korting op bitcoin?

De Grayscale Bitcoin Trust biedt momenteel blootstelling aan 0,00091723 BTC per aandeel. De waarde van dit kleine beetje bitcoin bij BLOX is ongeveer 18,80 euro.

Via aandelen van GBTC wordt datzelfde aantal bitcoin echter verhandeld tegen 11,99 euro, dit betekent een negatieve spread van 36,2% om precies te zijn. Ofwel, als je via het fonds van Grayscale wil investeren in bitcoin, dan betaal je 36,2% minder dan als je direct bitcoin koopt.

Deze korting is het verschil tussen de koers van bitcoin en de aandelenkoers van het fonds. Als je meer moet betalen, dan wordt dit een premie genoemd.

SEC wijst aanvraag bitcoin ETF af

Deze zomer probeerde Grayscale het GBTC-fonds om te zetten in een exchange traded fund (ETF), maar kreeg geen toestemming van de SEC. Als gevolg heeft Grayscale de Amerikaanse financiële waakhond aangeklaagd.

De Grayscale Bitcoin Trust heeft de afgelopen jaren naam gemaakt onder institutionele investeerders. Het is niet alleen het allereerste openbaar verhandelbare bitcoinfonds, maar ook nog eens het grootste van zijn soort.

Waarom koopt niet deze aandelen op?

Sinds de bitcoin koers in april 2021 zijn eerste piek van het jaar bereikte, wordt GBTC met korting verhandeld. Deze korting is gedurende de bearmarkt van dit jaar verder opgelopen.

Dit biedt beleggers een unieke kans om blootstelling aan het digitale activum te krijgen tegen een lagere prijs dan de normale bitcoin koers, maar het roept ook de vraag op waarom Wall Street niet alle aandelen opkopen. Wat weet Wall Street wat wij niet weten?

Arcane Research claimt dat hier twee redenen voor kunnen zijn. De eerste is dat investeerders deze kans simpelweg over het hoofd zien, de tweede reden is dat ze geen vertrouwen hebben in een investering in bitcoin de op lange termijn.

Of investeerders hebben de website van Grayscale geopend en zien onderstaande resultaten van het fonds. Daar kan je als investeerders niet zo veel mee, en al helemaal niet omdat je jaarlijks ook nog eens 2% premie moet afdragen.

Bron: Grayscale

Grayscale kan 235 duizend bitcoin verdienen

Arcane Research zegt dat GBTC onder de huidige omstandigheden een close-ended fonds zal zijn tot januari 2045. Dit betekent dat er geen nieuwe aandelen worden vergeven, en dat alleen de bestaande aandelen verhandelbaar zijn.

Daarentegen accepteert een open-end fonds, zoals de meeste beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s), een constante stroom van nieuw investeringskapitaal. Het geeft nieuwe aandelen uit en koopt op verzoek eigen aandelen in.

Grayscale krijgt dus geen nieuw geld van investeerders, maar toucheert wel 2% aan jaarlijkse beheerskosten. Mocht het fonds niet worden omgezet tot een ETF, en GBTC tot 2045 gesloten blijft, dan zou Grayscale gedurende deze tijd honderdduizenden bitcoin aan vergoedingen ontvangen.

Op basis van 2% krijgt Grayscale 235 duizend bitcoin gedurende deze periode, en dat alleen maar om een fonds te beheren. Niet slecht.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • bitcoin is gebakken lucht, geen onderliggende waarde ! Het is dus maar wat de gek er voor geeft en dat kan een tijdje goed gaan.

  7 oktober 2022
  • Dwaas, spreek toch niet over wat je niet kent.

   7 oktober 2022
 • Bitcoin is gebakken kaka, geen bovenliggende waarde ! Het is dus maar wat de mongool er voor geeft en dat kan een tijdje niet slecht gaan.

  7 oktober 2022
 • Beste B,

  Verdiep je even in dollar en euro. Na het loslaten van de gouden standaard zo’n 50 jaar geleden is juist dat gebakken lucht. Ligt geen enkele andere waarde onder dan enorme schulden die zo groot zijn dat ze alleen nog kunnen worden terugbetaald door de geldpers (opnieuw) aan te zetten. Zo word je slapend arm. Dit schulden pyramide spel van internationale monetaire politiek, juist daar zonder onderliggende waarde, is ontelbaar keer gevaarlijker dan een decentrale digitale munt als Bitcoin met een vooraf vastgelegde maximale hoeveelheid die niet “bijgedrukt” kan worden. Dat is geen “kaka”, het zou wel eens onze redding kunnen zijn

  7 oktober 2022
 • To the MOON!

  9 oktober 2022