Bitcoin mining fabrikant opent farm in Kazachstan

Normaal gesproken verdient Canaan geld met de verkoop van ASIC mining machines. Maar het bedrijf ziet een kans en wil de inkomstenstroom diversifiëren door zelf een mining farm te openen in Kazachstan.

Van China naar Kazachstan

Wellicht klinkt Kazachstan als een willekeurig land om bitcoins te minen, maar sinds China bitcoin mining in de ban heeft gedaan zijn er steeds meer geluiden van Chinese miners die willen verhuizen naar het buurland. Dat komt door de soepele regels en relatief goedkope energie.

Canaan is een Chinees bedrijf, genoteerd aan de Nasdaq en heeft momenteel een marktkapitalisatie heeft van meer dan 1,3 miljard dollar. De verwachte omzet in het tweede kwartaal van 2021 is 250 miljoen dollar.

Maar waarom wil dit bedrijf diversifiëren? Volgens het persbericht wordt de beslissing van het bedrijf ingegeven door de volatiliteit van de bitcoin koers en de schommelende vraag naar machines. Canaan opent daarom hun allereerste eigen mining farm in Kazachstan en zullen hun vlaggenschipmodel de Avalon Miner inzetten om de operaties uit te voeren.

Betere financiële prestaties

Nangeng Zhang, voorzitter en CEO van Canaan Inc. zei: ‘Wij zijn van mening dat onze zelfstandige bitcoin miningactiviteiten ons zullen helpen onze financiële prestaties te verbeteren en onze bedrijfsactiviteiten en klantenbestand uit te breiden.’

Canaan wil zijn inkomsten, voorraadbeheer en supply chain-mogelijkheden optimaliseren voor langetermijnonderhoud. Het bedrijf legt uit dat ‘het niet ongebruikelijk is dat er een tijdsverschil is tussen reacties aan de aanbodzijde en veranderingen in de vraag’ van machines in de zeer volatiele Bitcoin-markt.

Vraag en aanbod fluctueert

Veel fabrikanten zoals Canaan, Bitmain en Whatsminer zagen een sterke stijging van de vraag naar machines sinds begin 2020 en er staan orders uit die tot het eind van dit jaar geleverd worden.

De vraag kan echter snel afnemen als de koers juist afneemt, waardoor de huidige productiecyclus en inkomsten worden verstoord. Door zelf te minen kan Canaan dit voor zijn, en kunnen twee worst-case-scenario’s worden vermeden: miners die uitstaan en overproductie van machines.

Daarnaast gokt het bedrijf ook op een prijsstijging van bitcoin door hun geminede munten zelf aan te houden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.