Grootste asset manager ter wereld dient verzoek in voor Bitcoin ETF… en het is spot!

Gisteravond werd bekend dat BlackRock, de grootste asset manager van onze planeet, een aanvraag heeft ingediend bij de SEC voor de lancering van een Bitcoin ETF. Als dat niet spannend genoeg is, zou het volgens Swan gaan om een spot-versie.

In dit artikel leggen we je uit waarom dit groot nieuws is, en wat dit allemaal betekent.

BlackRock werkt met Coinbase aan Bitcoin ETF

BlackRock zal Coinbase Custody gebruiken voor de ETF en de prijs wordt afgeleid van de Bitcoin koers op Coinbase. Tot op heden heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), die toezicht houdt op ETF’s in de VS, elke aanvraag voor een spot Bitcoin ETF afgewezen, hoewel het verschillende Bitcoin futures ETF’s heeft goedgekeurd.

ETF staat voor exchange traded fund. In de traditionele aandelenwereld kan je dit zien als een mandje vol aandelen. Dit soort financiële producten volgen vaak een bepaald thema, zoals tech of gezondheid.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een beleggingsfonds dat de prijs van Bitcoin volgt. Er zijn twee soorten ETF’s: future en spot.

Een future ETF volgt de prijs van Bitcoin futures, waarin de geschatte waarde van Bitcoin in de toekomst is opgenomen. Futures zijn financiële instrumenten vergelijkbaar met opties, die afgeleid zijn van contracten.

Bij een ETF die Bitcoin futures volgt, worden termijncontracten aangeschaft. Deze termijncontracten moeten regelmatig worden vernieuwd op basis van nieuwe contracten en prijzen.

Aanbieders van dit soort producten hoeven geen Bitcoin te kopen voor het fonds, het fonds is namelijk gevuld met contracten op Bitcoin, niet met echte Bitcoins. Ofwel, als je investeert in een Bitcoin ETF op basis van futures, dan koop je een afgeleid product van een afgeleid product van Bitcoin.

Echte Bitcoins in een fonds

Bij een spot ETF worden daadwerkelijke Bitcoins aangeschaft, waardoor de ETF de werkelijke koers van Bitcoin volgt.

BlackRock is de grootste asset manager van de wereld. Het fonds krijgt eigenlijk altijd wel zijn zin bij wetgevers. De kans is dus zeker aanwezig dat de aanvraag wordt goedgekeurd. En als dat gebeurt, is er eindelijk een Bitcoin ETF op basis van spot op de Amerikaanse beurzen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.