Grootste investeringsbank Japan wil crypto-tak lanceren

Nomura, de grootste investeringsbank van Japan, is van plan om een crypto-tak te lanceren buiten Japan en wil daarin ongeveer 100 mensen aan het werk zetten. Hiermee wil Nomura institutionele klanten helpen te investeren in cryptocurrency en Non-Fungible Tokens (NFTs).

Nomura in top 10 grootste banken Japan

De Financial Times schreef op dinsdag dat mensen met kennis over de plannen van Nomura zeggen dat de bank enkele crypto-diensten bij elkaar wil brengen in één bedrijf. Om dat voor elkaar te krijgen verwacht Nomura voor 2023 al 100 mensen in dienst te hebben in dit onderdeel van de bank.

Nomura is de grootste investeringsbank van Japan en behoort tot de top 10 grootste banken van het land. In het eerste kwartaal van 2022 had Nomura 569 miljard dollar aan assets in beheer voor klanten. Als ze de poorten naar crypto voor hun institutionele beleggers openen kan er dus een hoop geld in de markt stroomt.

Nikkei Asia, een Japanse nieuwsoutlet, wist te melden dat Nomura de crypto-tak buiten Japan wil vestigen. In eerste instantie zal het bestuur uit huidige medewerkers van Nomura bestaan, maar het talent wordt vooral uit de Web3 en blockchain-wereld gehaald. In eerste instantie krijgt Jez Mohedeen, het hoofd van de digitale operaties van de bank, de leiding.

Japanse bank lijkt grote druk te voelen

Het heeft er alle schijn van dat Nomura de druk om iets met crypto te doen voelt groeien. Ondanks de kwakkelende koersen zijn de cijfers van de industrie in zijn geheel, gemeten over de afgelopen jaren, nog altijd meer dan indrukwekkend. Dat Nomura druk voelt blijkt wel uit de woorden van een zittend bestuurder tegenover de Financial Times: “Als we dit niet doen, dan wordt het op een later moment alleen maar moeilijker om er nog tussen te komen.”

De beslissing van Nomura om een crypto-tak op te zetten komt daags nadat ze zijn begonnen met het aanbieden van bitcoin-derivaten aan Aziatische klanten. De handel van Nomura-klanten loopt via het platform van CME Group. Op 16 mei werden via dat platform 6.944 bitcoin futures contracten verhandeld. Over het algemeen gaat het met de koers niet heel goed en lijkt de markt nog wat last te hebben van de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.

Slecht kwartaal voor Nomura

Ondanks het feit dat Nomura de plannen om een crypto-tak op te zetten definitief doorzet, gaat het niet op alle fronten goed met de bank. Nomura moet momenteel namelijk dealen met een afschrijving van 345 miljoen dollar (ongeveer 335 miljoen euro) over een transactie van 2008. Dit wist de Financial Times afgelopen dinsdag te melden. Het gaat daarbij dus om een transactie van tijdens de wereldwijde financiële crisis die op dat moment uitbrak. De bank heeft niet duidelijk gemaakt om welke transactie het precies ging.

Met de afschrijving valt de winst van Nomura voor het afgelopen kwartaal met 95 procent naar beneden. Een behoorlijke tegenvaller voor de bank die zich nu dus ook op de cryptomarkt gaat storten, een interessante stap voor een bank die zich al sinds december 1925 op de financiële markten begeeft. Nomura groeide vooral als investeringsbank nadat het in oktober 2008 de Aziatische tak van het destijds gevallen Lehman Brothers overnam.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Allerlei superlatieven over de een of andere bank in Japan, omdat deze zich nogal cryptisch uitlaat over crypto currency. Intussen heeft diezelfde bank kennelijk moeite met het verklaren van de transactie die tot een financiele blunder leidde. Allemaal vreemd.
  De zoveelste ”kreet” over een (financiele)instelling die iets in crypto currency ziet. Al was het maar om de snelle teloorgang van crypto te verdoezelen.

  17 mei 2022
  • Helemaal mee eens.
   Aan BTCDirect: maak eens een eerlijke en transparante analyse van de aanstaande ineenstorting van crypto. Zonder de eigen interesse in ene goede afloop de boventoon te laten vieren.

   18 mei 2022