Grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft nu een crypto ETF

Eerder deze maand kwam het nieuws naar buiten dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, onderzoek doet naar de cryptomarkt. Precies twee weken later zien we daar de eerste resultaten van.

Mogelijkheden voor institutionele beleggers

De Amerikaanse investeringsfirma lanceert een nieuwe ETF onder de naam iShares exchange-traded fund met een focus op blockchain technologie, cryptocurrency en techbedrijven. Het is de eerste crypto-ETF van de vermogensbeheerder die alles bij elkaar een portefeuille van rond de 10 miljard euro beheert.

Dit betekent dat klanten van BlackRock, waaronder veel grote institutionele beleggers, de mogelijkheid hebben om in de crypto-industrie te investeren. Let op: het gaat hier niet om directe investeringen in assets als bitcoin en ethereum, maar in aandelen van crypto-gerelateerde bedrijven. BlackRock diende eerder dit jaar een aanvraag voor het fonds in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Welke bedrijven zitten in het mandje?

Een ETF kun je het beste zien als een mandje van verschillende bedrijven of assets. BlackRock maakt bekend dat het fonds voor 11,45 procent bestaat uit Coinbase, de grootste beursgenoteerde cryptobeurs ter wereld. Andere bedrijven die in de portefeuille zitten zijn bitcoin miners Marathan Digital Holdings en Riot Blockchain en betaalgigant PayPal.

De website van het fonds schrijft onder meer over de enorme potentie van blockchain technologie en cryptocurrency. Waarbij BlackRock er onder andere op wijst dat blockchain technologie het mogelijk maakt om persoonsgegevens onafhankelijk te bewaren en miljarden banklozen te voorzien van financiële dienstverlening.

Daarnaast schrijft het in een rapport op de website over de groeiende vraag naar decentrale digitale ecosystemen onder millennials als gevolg van de wereldwijde lockdowns. Na de eerdere investering van BlackRock in Circle is dit de volgende grote stap in de crypto-industrie voor de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Traditionele financiële wereld stort zich op crypto

BlackRock is met de nieuwe crypto-ETF zeker niet de enige grote fondsbeheerder die de industrie binnenkomt. Ook Fidelity kondigde eerder deze week aan dat het bitcoin als optie wil toevoegen aan de pensioenpotten van hun klanten. Interessant is dat Fidelity in Amerika de pensioenen van meer dan 20 miljoen mensen beheert die straks dus allemaal in bitcoin kunnen stappen.

Dave Gray van Fidelity geeft aan dat de vraag naar bitcoin in pensioenplannen alleen maar toeneemt. Voor het kopen van bitcoin bij Fidelity betalen klanten straks een vergoeding van 0,9 procent en is het mogelijk om maximaal 20 procent van het pensioen in bitcoin te sparen.

Ministerie maakt zich zorgen

Niet iedereen is blij met de stap van Fidelity, want het Amerikaanse ministerie van werk en arbeid waarschuwde vorige maand nog voor de gevaren. “[…] maakt het ministerie zich ernstige zorgen over de voorzichtigheid van de beslissingen van een fiduciaire om de deelnemers van een 401(k)-plan bloot te stellen aan directe investeringen in cryptocurrency’s”, aldus het Amerikaanse ministerie van werk en arbeid.

Behalve de nieuwe crypto-ETF is BlackRock ook een investeerder in Circle en gaat het in de toekomst een groter deel van de USDC-reserves beheren. USDC is de stablecoin van Circle met een market cap van bijna 50 miljard euro. Een digitaal equivalent van de dollar dat een grote rol speelt in het DeFi- en cryptocurrency-ecosysteem. Kortom, de grote jongens geven met hun acties aan duidelijk potentie te zien in de industrie.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.