Grote Amerikaanse bank op omvallen, nieuwe raketbrandstof voor Bitcoin?

Als we de Amerikaanse overheid moesten geloven, dan was de voorzichtige bankencrisis van maart 2023 een uitzondering. “Ik kan de leden van het comité verzekeren dat ons bankensysteem gezond is en dat Amerikanen erop kunnen vertrouwen dat hun deposito’s klaarstaan als zij die nodig hebben”, aldus Janet Yellen in maart.

Inmiddels zijn we een maand verder en lijkt het erop dat het Amerikaanse bankensysteem iets minder solide is dan Yellen ons wilde laten geloven. De onderstaande grafiek toont de pijnlijke val die First Republic Bank gisteren maakte.

Aandelen First Republic Bank in vrije val. Bron: stockcharts

Wat is er aan de hand?

In principe heeft Yellen gelijk dat de deposito’s van de Amerikaanse bevolking veilig zijn, omdat de Federal Reserve het monopolie op de dollar bezit. Als de Federal Reserve het wenst, dan kan het iedere bank redden. De keerzijde daarvan is natuurlijk dat daarmee het vertrouwen in de Amerikaanse dollar als spaarmiddel afneemt.

De realiteit is echter dat de renteverhogingen van de afgelopen ~12 maanden – waarin de Federal Reserve de rente verhoogde van 0 naar 5 procent – zich nu laten voelen in de financiële huishouding van de Amerikaanse banken.

Precies dat zagen we gisteren bij First Republic Bank, dat tijdens de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers deelde dat het erover nadenkt om voor 100 miljard dollar aan assets te verkopen.

Dat zijn uitspraken die je als bank beter niet kan doen, omdat de markt dat interpreteert als: “deze bank gaat binnenkort omvallen.” Het scenario dat we op dit moment zien uitspelen rondom First Republic Bank is vrijwel exact hetzelfde als wat zich in maart afspeelde rondom Silicon Valley Bank.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Bitcoin lijkt wederom te profiteren van de onrust in de Amerikaanse bankensector. Over de afgelopen 24 uur staat er een plus van 4,86 procent op de borden en Bitcoin handelt op dit moment alweer op een koers van 28.726 dollar. Dat is opvallend, omdat het sentiment juist een beetje bearish begon te worden nadat Bitcoin vorige week de koers van 30.000 dollar verloor.

Verder lijkt Bitcoin zich hiermee weer even los te koppelen van de Amerikaanse aandelenindices. Waar Bitcoin op een behoorlijke plus staat voor de afgelopen 24 uur, moest de Amerikaanse S&P 500 een zware 1,58 procent inleveren.

Met de nieuwe episode in de Amerikaanse bankencrisis komt wederom het narratief van Bitcoin als veilige haven in tijden van economische rampspoed naar de voorgrond.

Uiteindelijk is dit waar Satoshi Nakamoto zijn Bitcoin voor ontwierp. Bitcoin is een antwoord op de zwaktes die leven binnen het traditionele financiële systeem, die de afgelopen weken steeds vaker naar het oppervlak komen. Het is zomaar mogelijk dat Bitcoin weer een paar spectaculaire dagen te wachten staat.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.